gecontroleerd wild voorkomt landbouwschade

De dag begint wat koud en donker, maar dat maakt de jagers en drijvers die deelnemen aan de jaarlijkse jachtdag van de Jachtcombinatie Lenters-Kat niets uit. Voor hen ligt een dag vol actie en vooral veel gezelligheid. Ook organisatoren Jan Lenters en Aschwin Kat zijn er helemaal klaar voor.

Hoewel de jacht door veel mensen met argusogen bekeken wordt, zijn veel agrariërs er blij mee dat de wildstand enigszins op peil gehouden wordt. Want een koppel reeën op het land staat mooi, maar als zij het jonge gewas aanvreten, kan dat behoorlijk in de papieren lopen. Voor hazen, roeken en vossen geldt hetzelfde. Toch betekent dit volgens Aschwin Kat niet dat er tijdens een jachtdag maar in het wildeweg geschoten wordt. “Iedere gemeente is verdeeld in jachtvelden die onderhouden worden door verschillende jachtcombinaties”, vertelt hij. “Anders dan veel mensen denken, komt het jaarlijks maar een enkele keer voor dat wij echt op pad gaan om te jagen. Het merendeel van de tijd zijn wij bezig met het observeren van het wild en het contact onderhouden met de boeren. Waar zitten de meeste hazen, reeën of vossen? Hoeveel stuks zijn er en hoeveel overlast veroorzaken ze? Aan de hand daarvan bepalen wij het zogenaamde afschot.”

Jachtopziener Hendrikjan Veurink speelt ook een belangrijke rol in het geheel. Als BOA houdt hij toezicht op het jachtgebeuren en is op de hoogte van de milieuwetgeving. Ook is hij degene die na een melding van aangereden wild, ervoor zorgt dat het betreffende dier wordt opgeruimd en bijschreven in het landelijke register. Hij weet dan ook precies hoeveel wild er in ‘zijn’ regio leeft. “Het gebied waar wij vandaag zijn, ligt tussen Dedemsvaart en de N36. Het is een echt weidegebied, waar voornamelijk hazen, fazanten en vossen voorkomen. Reeën zie je hier wel, maar minder dan in de wat meer bosrijke gebieden”, vertelt hij. “Tijdens een drijfjacht zoals die vandaag wordt gehouden, richten we ons op de hazen en fazanten. Van de ongeveer 90 hazen die hier in dit gebied leven, wordt tussen de 10 en 15 procent opgeruimd. Dat zijn er dus hooguit een stuk of 9.”

Landbouwer Nico Scholten is vandaag ook van de partij. Vooral vanwege de gezelligheid, maar ook omdat hij de jagers een warm hart toedraagt. “Het is goed dat ze de wildstand in evenwicht houden”, vindt hij. “Als onze bietenspruiten in het voorjaar worden opgegeten door reeën en hazen, dan levert ons dat schade op. En er is geen instantie die dat vergoed. Wat mij betreft hoeft het hele gebied niet leeggejaagd te worden, maar ik ben er wel blij mee dat het wat aan banden wordt gelegd.”

De aanwezige boeren fungeren vandaag als drijvers. Een klusje waarvoor ze zich volgens Jan Lenters altijd graag laten lenen. “Deze jaarlijkse drijfjacht is altijd heel gezellig. We zijn samen een hele dag op pad en we verzorgen iedereen goed van eten en drinken. Het wordt altijd erg gewaardeerd door de boeren. Ik zeg weleens dat ik er zo langzamerhand maar eens op wil houden, maar daar willen ze niks van weten. ‘Als jij ermee stopt, gaan wij er zelf mee door’, zeggen ze dan.” En dat klopt volgens agrariër Henk Veurink. “Ik heb op zich niks met jagen, maar ik ben elk jaar van de partij. Het is een hele leuke en gezellige dag, waarbij je mooi uitgebreid kan bijpraten met collegaboeren en de jagers. En wat betreft de wildstand is het nog nuttig ook.”

Wil je weten hoe het er tijdens een jacht aan toe gaat? Ga dan naar vechtdalcentraal.nl en bekijk het filmpje dat tijdens deze dag is gemaakt.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.