de opiniemakers vuurwerkslachteroffers

De tijdstippen en locaties voor het afsteken van vuurwerk worden meer en meer aan banden gelegd. Op oudejaarsdag van 18.00 uur tot 02.00 uur is nu de norm. Die tijden veranderen snel. Op de site van de gemeente Ommen staat dat je al om 10.00 uur mag knallen. Handig te weten voor overtreders van de echte wet.

Zo’n dertig gemeenten hebben extra maatregelen genomen. Buurgemeente Raalte bijvoorbeeld. Daar geldt een vuurwerkverbod in het centrum vanaf 21.00 uur. Dat is gedaan wegens vuurwerkgevechten op de Grote Markt in het verleden. Burgemeester en wethouders Hilversum namen ook extra maatregelen. Maar zij zijn door de rechter teruggefloten. De burgemeester had het in zijn eentje wel mogen beslissen (hij gaat over de veiligheid), maar het college niet (want dan is het beleid).

Tja, zo’n rechter moet ook wat te doen hebben. En hooggeleerden zijn het nog met hem oneens ook. Hoogleraar bestuursrecht Jon Schilder: ,,de burgemeester is belast met veiligheid wanneer snel optreden vereist is. Wanneer er echter langer tijd is na te denken, kan het college beslissen.’’

Heb je wat aan vuurwerkverboden? Dan moet je eerst weten waarom het verbod er eigenlijk is. Ik kan me er wel wat bij voorstellen. De onvoorstelbare milieuschade die het met zich meebrengt. De schade die het aanricht aan spullen van een ander. De schade die het aanricht aan het lichaam van anderen. De angst die het inboezemt bij dieren. En dan natuurlijk de vingers en ogen die je je zelf af- en uitrukt.

Die milieuschade, daar lopen mensen pas warm voor als het te laat is, dus dat laten we maar even zitten. Schade aan anderen, dat kan de vuurwerkafsteker ook niet schelen. Pas als hij er zelf iets aan overhoudt, wekt het zijn interesse. Ik zou daarom niet zo zeer voor verboden zijn, maar voor geboden: grootste gebod: je draait zelf op voor alle rottigheid die je veroorzaakt. Bij schade aan derden wordt die door de dader geheel schadevrij gesteld. Bij schade aan je zelf zoek je zelf maar uit hoe je dat weer rechtbreit.

“Ja maar…”

Geen vuurwerk is toch ook een optie?

Ja, je kunt bewoners van het centrum beschermen. En nee, jongeren gaan met liefde ergens anders knallen. Of ze doen het stiekem op verboden terrein. Nog mooier.

Waarom is er eigenlijk een vuurwerkverbod?

logo ‘Pas op, Opiniemakers’ is een wekelijkse opinierubriek, gemaakt door een (nog steeds groeiende) groep mensen uit de samenleving. Onderwerpen zoeken de opiniemakers zelf, maar wie een onderwerp belicht wil hebben moet dat vooral laten weten. En wie zelf mee wil doen aan ‘de opiniemakers’ is bij deze van harte uitgenodigd. Je mag teksten aanleveren. Je mag natuurlijk ook gewoon onder de opiniestukken reageren.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.