ccs krijgt regionaal duurzaamheidscentrum

Oasis Center Salland is de naam van een nieuw duurzaamheidscentrum van het Carmel College. Leerlingen van alle niveaus gaan daar onderwijs volgen in de nieuwe wereld van duurzaamheid en technologie. Leerlingen gaan er op zoek naar creatieve innovaties voor het bedrijfsleven. Werkgevers komen er hun toekomstige werknemers tegen voor een bedrijfsoriëntatie of stage.

Oasis krijgt een regiofunctie, het is de bedoeling dat het duurzaamheidscentrum in ieder geval leerlingen vanuit Salland, Deventer, het Vechtdal en Zwolle aan gaat trekken.

Theo Kalfs nam twee jaar geleden afscheid van het Carmel College met een plan voor vernieuwing van het technisch onderwijs. Als gepensioneerde heeft hij dat plan nu handen en voeten gegeven, samen met Marco Westerhof, eigenaar van projectbureau WildWorld.

Na zes jaar economische crisis is de arbeidsmarkt drastisch veranderd. De kenniseconomie en de maakindustrie hebben dringend behoefte aan technisch geschoolde medewerkers. Maar onvoldoende aanwas van jonge mensen met specialisaties in wetenschap en technologie dreigen de B.V. Nederland, en dus ook Salland, flinke problemen op te gaan leveren.

Kalfs: “Technologie biedt gegarandeerd werk in de toekomst. Alle uitdagingen waarvoor we ons gesteld zien worden nu al, maar straks nog meer, opgelost met technologie. Of je nu kijkt in de medische zorg, in de mobiliteit of in de financiële sector, overal zijn technologische ontwikkelingen belangrijk. Vroeger was een vakman gewoon een vakman. Maar in de toekomst moet hij ook aardig wat verstand hebben van technologie en de snelle ontwikkelingen kunnen bijbenen. Kortom, wie vooruit kijkt, kiest voor een technologisch georiënteerde opleiding. Wij gaan dat met een innovatief samenwerkingsmodel regionaal hier in Salland organiseren.”

“Duurzame ontwikkelingen zijn daarbij van groot belang. Als wij deze wereld nog een beetje leefbaar achter willen laten voor onze kinderen en kleinkinderen, dan moeten we uit een ander vaatje tappen”, vindt Kalfs. “Duurzaamheid en technologie moeten we in één adem gaan noemen. Vervuilende technologie heeft simpelweg geen bestaansrecht meer. Dat vind ik niet alleen, daar zijn de duurzaamheidsexperts het over eens.” Zo ook de vijftig tot zestig ondernemers van de Kring van Raalter Werkgevers die meedoen aan Oasis Center.

Oasis Center Salland wordt vermoedelijk ook een veiligheidsthemapark. “Want ook dat gaat hand in hand: duurzame technologie en veiligheid. Wij willen in combinatie met Oasis Center Salland een plaats creëren waar veilige en onveilige situaties gesimuleerd kunnen worden en waar veilig gedrag geleerd en getraind wordt. Veiligheid moet in de genen komen van leerlingen en werknemers, waardoor zij veiligheid meenemen in hun doen en denken, bij wonen en werken, in het verkeer en in de vrije tijd.

Meer informatie vind je op www.oasiscenters.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.