willy en gait redden vrouw uit brandende auto

‘Auto in brand na missen bocht’. Het was maar een klein berichtje op de site van Vechtdal Centraal. ‘En de brandweer was er snel bij om de vrouw uit die brandende auto te halen.’ Maar zo zat het niet, schreef Willy Slootman zelf onder het bericht. Híj had de vrouw uit haar brandende auto gehaald. Een paar reacties onder het artikel met lof aan Willy en zijn vriend Gait Oosterlaar en verder raakte het voorval in de vergetelheid. Zo haalde het verhaal de kranteneditie niet. Willy wil er toch meer aandacht voor. “Ik zou graag hebben dat het een voorbeeld is voor anderen, dat je optreedt als dat nodig is”, zegt Willy.

Ze kwamen die woensdag 29 oktober van de landbouwbeurs in Hardenberg en reden het laatste stukje over het platteland tussen Lemelerveld en Heino over de Berkendijk. “Daar zagen we een auto half in de sloot liggen, dus zijn we even gaan kijken,” aldus het tweetal. Ze hadden snel in de smiezen dat er opgetreden moest worden. Onder de motorkap kwamen al rookwolken vandaan. De auto stond in brand. En in die auto zat de 83-jarige mevrouw Dollenkamp uit Lemelerveld die er niet uit kon komen. Gait en Willy twijfelden geen moment en probeerden haar te redden. Willy: “Toen ik haar van haar stoel probeerde te halen en aan haar been trok, riep ze het uit van de pijn. Maar ja, ze moest wel uit die auto, want het zou niet lang duren voordat die helemaal in de brand stond.” Stukje bij beetje kreeg Willy het slachtoffer van haar stoel. “Ze bleef eerst nog achter het stuur haken, maar uiteindelijk kregen we haar er uit. Dat was haar zelf nooit gelukt. Ze was slecht ter been en liep met een stok. We hebben haar in mijn auto gezet totdat de hulpdiensten kwamen.”

Die hulpdiensten werden opgeroepen door een passant. “Terwijl wij mevrouw Dollenkamp aan het redden waren, heeft iemand anders die langs kwam rijden 112 gebeld. De brandweer kon toen de auto blussen.”

Dollenkamp was op de Berkendijk van de weg geraakt doordat ze verblind was door een tegenligger. “Het was barslecht weer. Keiharde regen, schemerdonker en mistig”, zegt ze. “Ik waarschuwde die tegenligger nog wel met lichtsignalen, maar dat hielp niet. Ik kwam in de berm terecht en schoof daarna langzaam de sloot in. Als Willy en Gait niet toevallig even later langs waren komen rijden…”

Achteraf kun je gerust zeggen dat Willy en Gait haar het leven gered hebben. De brand heeft niet alleen onder de motorkap gewoed. Ook de bestuurdersstoel is helemaal verbrand. “Ik hoop dat andere mensen nu ook denken ‘we gaan niet aan de kant staan kijken, maar schieten te hulp”, sluit Willy af.

Met mevrouw Dollenkamp gaat het overigens goed. Samen met haar dochter is ze een kopje koffie wezen drinken bij Willy en Gait, en ze nam en bosje bloemen mee. “En een dag later ben ik maar weer een stukje wezen rijden in een auto. Nee, daar was ik niks niet bang voor. Als je 83 bent, heb je al wel meer dingen meegemaakt.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.