vocaal ensemble ex arte zingt in vilsteren

Vocaal Ensemble Ex Arte uit Enschede treedt op zondag 9 november voor het eerst op in de Willibrorduskerk te Vilsteren. Het ensemble brengt samen met dirigent Emile Engel, organist Gijs van Schoonhoven en celliste Inja Botden het programma “Woud van emoties” met koorwerken uit de late renaissance en vroege barok. Het concert begint om 15.00 uur en de toegang is € 7,50. Na het concert is het landgoedcentrum geopend voor een gezellige nazit bij de open haard.

Op het programma staat een aantal werken uit de Selva morale e spirituale van Claudio Monteverdi, Beata dei Genitrix van Francisco Guerrero en het Miserere mei van Gregorio Allegri. Het Miserere mei is een van de hoogtepunten uit de Renaissance. Allegri schreef dit werk in 1638 voor de Sixtijnse kapel in Rome. Paus Urbanus VIII vond dit stuk zo mooi, dat hij verbood om dit buiten het Vaticaan uit te voeren. De jonge Mozart hoorde ooit een uitvoering en schreef later de muziek uit zijn hoofd op. Dit leidde uiteindelijk tot de publicatie van de muziek. De Selva morale e spirituale uit 1640 worden – na de Mariavespers – beschouwd als de belangrijkste liturgische werken van Monteverdi. Ex Arte voert tijdens dit concert hiervan het Laudate Pueri, Beatus Vir, Magnificat en Memento Domine David uit. Van de Spaanse componist Francisco Guerrero zingt het ensemble zijn Beata Dei Genitrix, een lofzang aan Maria, moeder Gods.

Vocaal Ensemble Ex Arte is in 1985 opgericht en staat onder leiding van Emile Engel. Het koor zingt vele verschillende muziekstijlen waarbij plezier in samen muziek maken voorop staat. Ex Arte laat zich graag horen in Barok en Renaissance koorwerken, maar laat zich ook in moderne muziek niet onbetuigd. Zo voerde het ensemble onlangs het prachtige Rothko Chapel van Morten Feldman uit, een optreden waarbij videobeelden van het werk van Mark Rothko de muziek op indringende versterkten. Voor meer informatie over dit ensemble: www.exarte.nl

Dit concert maakt deel uit van de serie landgoedconcerten Vilsteren (www.landgoedvilsteren.nl) Toegangskaarten à € 7,50 zijn verkrijgbaar bij de ingang van de kerk. Een seizoenskaart voor 5 koorconcerten kost € 25,- . Reserveren is niet nodig. Jongeren tot en met 18 jaar mogen gratis naar binnen. Speciaal voor de wandelaars zal het landgoedcentrum vanaf 14.00 uur geopend zijn. En zoals gebruikelijk, kan men na het concert hier een drankje nuttigen bij de open haard en napraten met de zangers.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.