van een vader en een zoon hoofdstuk 3

Na onze ontmoeting onderhielden tante Ada en ik intensief contact. Zij mailde mij foto’s van mijn vader, grootouders en andere familieleden. Maar bovenal hoorde ik veel over mijn vader Sjoerd, die inmiddels ingelicht was door tante Ada. ‘Hij wil je heel graag zien en kan haast niet wachten om je te ontmoeten. Hij heeft nog steeds warme herinneringen aan jouw moeder Jetty’, mailde tante Ada mij. Twee weken later ontmoette ik mijn vader bij tante Ada thuis.

Tante Ada vertelde mij over de relatie van mijn ouders, die zo abrupt eindigde. ‘Ineens was jouw moeder Jetty verdwenen, en niemand wist waar zij naar toe was gegaan. Heel vreemd was dat, en je vader was er helemaal kapot van. Logisch ook, want hij begreep er helemaal niets van. ‘Je moet maar niet meer komen. Jetty is verhuisd en wil jou nooit meer zien’, was het enige wat jouw vader te horen kreeg toen hij bij Jetty’ s moeder aan de deur kwam.

Jetty’ s moeder was niet onaardig, maar wel eigenaardig, en ze had met niemand contact’, zo vertelde tante Ada. Jetty’ s moeder was mijn oma, en de eerste keer dat ik haar zag was op de begrafenis van mijn moeder.

Een oude breekbaar uitziende dame, die een volslagen vreemde voor mij was. Ma had nauwelijks contact met haar moeder, en sprak nooit over haar. Ma weigerde dit ook pertinent door demonstratief met haar hoofd te schudden en haar lippen op elkaar te persen als ik haar moeder ter sprake wilde brengen.

Uiteindelijk ontmoette ik mijn vader bij tante Ada, en ik werd getroffen door de uiterlijke gelijkenis tussen ons tweeën. Een lange rijzige man met krullend grijs haar en vrolijk twinkelende donkere ogen stond op om mij te begroeten met een warme handdruk. ‘Dag mijn jongen, wat vind ik het mooi om je te zien’, zei hij. Ik werd getroffen door zijn vriendelijke en zachtaardige uitstraling, en ik voelde een enorme pijn vanwege mijn moeder. Zij had echt gelukkig kunnen worden met deze man. Ik ontmoette een man met een verstandelijke beperking, maar bovenal een bijzonder warme en hartelijke man. Mijn vader was zichtbaar aangeslagen door het bericht dat mijn moeder en zijn eerste liefde Jetty was overleden.

‘Ze was zo’n lief meisje. We wilden trouwen, en mijn ouders vonden het goed. Maar ineens was Jetty verdwenen, en ik heb haar nooit meer gezien. Ik wist niet dat Jetty zwanger was. Ik had met haar willen trouwen en voor jou willen zorgen, maar ik wist helemaal van niets. Maar nu ben je er, mijn jongen, en je bent mijn zoon’, zei hij en tranen vloeiden over zijn wangen.

Dat Sjoerd Simons mijn biologische vader was, stond tijdens de eerste ontmoeting voor mij vast. Ik wilde hem en mijn nieuwe familie beter leren kennen, en antwoord krijgen op de vraag: Waarom mochten mijn ouders niet trouwen met elkaar en wist mijn vader niets van haar zwangerschap?

Wordt vervolgd…

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.