schade pluimveebedrijven na drie dagen duidelijk

Het is pas over enkele dagen duidelijk hoe groot de schade zal zijn die tientallen pluimveebedrijven in Overijssel mogelijk oplopen als gevolg van het uitbreken van vogelgriep op een legkippenbedrijf in de provincie Utrecht. Dat zegt woordvoerder Jan Breteler van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders uit Bornerbroek tegenover RTV Oost.

Breteler maakt deel uit van de adviescommissie voor pluimveevermeerderaars. Hij licht toe dat een totaal vervoersverbod in de pluimveesector voor drie dagen is te billijken, omdat het de enige maatregel is waarbij verspreiding van het hoogste besmettelijke virus is te voorkomen. “Binnen deze periode is vast te stellen of sprake is van meerdere besmettingsbronnen in de omgeving van het getroffen bedrijf. Als dat niet het geval is, kan worden volstaan met isolatie van het bedrijf en kan het landelijke vervoersverbod er af.”

Volgens Breteler lopen de meeste pluimveebedrijven in Overijssel nauwelijks schade op van een kort vervoersverbod. “Ze kunnen wel voor drie dagen de eieren opslaan. Als het langer gaat duren, wordt het een probleem.”

Exportverbod kan grote schade opleveren

De schade wordt pas echt groot als er sprake is van een langer durend exportverbod naar afnemers in het buitenland. “Rusland is een grote afnemer van onze eieren. Als dat land besluit tot een importverbod voor Nederlandse eieren dan loopt de pluimveesector wel grote schade op, zeker als dat lang gaat duren.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.