Home / archiefcentraal / raad ommen geeft groen licht aan college

raad ommen geeft groen licht aan college

Wethouder Scheele: “In de begroting zaten lastige keuzes , maar die zijn nu wel gemaakt.”

Zo gaf de gemeenteraad aan dat dat het college met een integraal plan moet komen voor alle scholen. “Gezien de huidige staat en de toekomstige ontwikkelingen in het basisonderwijs een absolute noodzaak,” aldus Scheele. “Dit geeft ook motivatie aan de schoolbesturen waar we mee in gesprek zijn om tot het gevraagde plan te komen.”

Economische impuls

De raad stemde in met de collegeplannen om het bedrijfsleven in Ommen te stimuleren en te ondersteunen. Burgemeester Ahne: “Nu we een ongekende ruimtelijke impuls hebben gegeven en nog gaan geven aan het centrum, is het goed om middelen te hebben om samen met de middenstand deze impuls verder uit te bouwen.” Samen met de ondernemers wil de burgemeester komen tot een aanpak van leegstand en het starten van een netwerkpartij voor de promotie van Ommen. Daarnaast krijgt de gemeente een aanspreekpunt voor startende ondernemers.

Stationsweg

De raad heeft het voorstel om de trillings- en geluidshinder op de Stationsweg aan te pakken van de agenda gehaald. Ook wethouder Smid constateerde dat het alternatief van snelheidsbeperkende maatregelen nader moet worden onderzocht.” Smid zegde de raad toe in januari 2015 met een nieuw voorstel te komen waarbij de Fietsersbond en de omwonenden worden betrokken. Wethouder Smid overtuigde de raad om het voorgestelde budget in de begroting te laten. “De bewoners wachten al lang op een oplossing en ik wil voorkomen dat we in januari een oplossing hebben, maar geen financiën,” legt de wethouder uit.

Toeristen- en forensenbelasting

Om een sluitende begroting aan de provincie te overhandigen, moest het bezuinigingsplan Mee(r)doen met Ommen in stand blijven. Dit betekent onder meer dat het onderdeel meeropbrengsten uit de toeristen- en forensenbelasting vanaf 2015 concreet moeten worden ingevuld. De gemeenteraad, college en de sector hebben het afgelopen jaar hierover met elkaar gesproken en de conclusie van het college was dat de opbrengst alleen kon worden gehaald door de toeristenbelasting te verhogen en een andere heffingssystematiek voor de forensenbelasting in te voeren.

De gemeenteraad kon hierin deels meegaan, maar vond de voorgestelde verhoging te fors. De coalitiepartijen (CDA, VVD, D66 en PvdA) hebben de begroting op dit punt gewijzigd door de toeristenbelasting in 2015 te verhogen naar 1 euro. De weggevallen opbrengst wordt voor het grootste deel gedekt uit het positieve saldo van de huidige begroting en daarnaast door de investering in de raadszaal te beperken tot het verbeteren van de geluidsinstallatie en de communicatiefunctie voor de raad te schrappen. De raad stemde wel in met de nieuwe heffingssystematiek van de forensbelasting, maar wil bij de behandeling van de tarieven in de gemeenteraad van december dat het college met aanpassingen komt om de scherpe kanten bij te schaven. Daarnaast gaf de raad aan dat ze in 2015 een integrale afweging wil maken over alle belastingen die de gemeente int voor de periode 2016-2018.

Lees ook

Aanvraag Corona Noodfonds indienen voor 15 februari 2021

Periode Noodfonds is verlengd tot en met 31 december 2020 DALFSEN – De coronacrisis treft …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.