inwoners ommen bieden scheiden afval beter

Een evaluatie van omgekeerd inzamelen volgt begin 2015. Dan wordt ook bekeken of de volgende fase van omgekeerd inzamelen wordt ingevoerd.

De eerste fase van omgekeerd inzamelen is op 1 februari 2014 ingevoerd. In deze fase hebben huishoudens voor de inzameling van kunststofverpakkingen een grijze 240-liter minicontainer met oranje deksel ontvangen, die eens per vier weken wordt geleegd. De groene container voor groente-, fruit- en tuinafval (GFT-afval) wordt nog steeds 1 keer per twee weken geleegd. Inwoners van de gemeente Ommen kunnen sinds 1 februari grof tuinafval gratis aanbieden. Omdat door het gescheiden aanbieden van afval de grijze container minder snel vol raakt, wordt restafval nog 1 keer per vier weken opgehaald.

ROVA heeft onderzoek gedaan naar de effecten van de eerste fase van omgekeerd inzamelen. Hierbij zijn de resultaten van 2013 vergeleken met een prognose voor 2014, op basis van de resultaten in het eerste half jaar van 2014. Hieruit blijkt dat de hoeveelheid restafval in de gemeente Ommen in 2014 naar verwachting afneemt met 27%. De hoeveelheid ingezameld GFT-afval neemt toe met 19%.

Ommense huishoudens zamelen als gevolg van de introductie van de minicontainer voor de inzameling van kunststof maar liefst 90% meer kunststof verpakkingen gescheiden in. Deze grijze container met oranje deksel wordt gemiddeld 9 keer per jaar aangeboden.

Op basis van deze cijfers stijgt het percentage hergebruik van grondstoffen in de gemeente Ommen naar 65%. Daarmee wordt de landelijke doelstelling voor 2015 gehaald. ROVA concludeert dat het bieden van een hogere service bij het inzamelen van waardevolle grondstoffen leidt tot een grotere bereidheid onder inwoners van de gemeente Ommen om afval gescheiden aan te bieden.

De evaluatie van de eerste fase van omgekeerd inzamelen over 2014 vindt in het eerste kwartaal van 2015 plaats. Op dat moment is de effectrapportage van de invoering van fase in over het hele jaar 2014 beschikbaar. Ook is dan meer duidelijk over een aantal ontwikkelingen rond het inzamelen, sorteren en verwerken van afval. Het college van B&W doet naar aanleiding van de evaluatie van de eerste fase een voorstel over de mogelijke invoering van de tweede fase van omgekeerd inzamelen. Onderdeel van deze fase is het realiseren van ondergrondse verzamelsystemen voor restafval en een tarief waarbij inwoners naast een vast bedrag voor afvalinzameling een variabel bedrag per lediging betalen.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.