grote belangstelling publieksavond hoogwater

Onder grote belangstelling vond vrijdagavond in het gemeentehuis in Dalfsen een informatieavond plaats voor bewoners en/of gebruikers van de (buitendijkse) uiterwaarden van de Overijsselse Vecht. Deze avond werd bijgewoond door ruim honderd geïnteresseerden. De centrale vraag van de avond luidde: wat doet u als het water in de Vecht stijgt?

Tijdens de informatieavond konden de aanwezigen kennis opdoen over hoogwater op de Vecht en over de manier hoe je voor te bereiden om wateroverlast te voorkomen. Klimaatexperts verwachten dat de Vecht in het jaar 2050 meer water moet afvoeren dan nu. Er zijn maatregelen nodig om ervoor te zorgen dat de mensen in het Vechtdal droge voeten houden en ook dat de rivier meer ruimte krijgt.

De avond begon met een terugblik op de overstromingen in Engeland en de vraag wat we daarvan kunnen leren. Er werd een computermodel (3Di) geïntroduceerd. Aansluitend begon het tafelgesprek met burgemeester Han Noten, Erben Wennemars (woont zelf buitendijks), kolonel Anthony Leuvering, Regionaal Militair Commandant, Wouter de Jonge, coördinator Regionale voorziening Reddingsbrigades, Herman Dijk, dijkgraaf Waterschap Groot Salland, en Richard Kamphuis, hoofd Veiligheidsbureau bij Veiligheidsregio IJsselland. De deelnemers aan het tafelgesprek vertelden over de (on)mogelijkheden van hun organisaties mocht een hoogwaterscenario daadwerkelijk plaatsvinden.

Van maandag 3 november tot zaterdag 8 november 2014 vond de hoogwateroefening Vecht/Alert plaats. Tijdens deze oefening, waarin werd gesimuleerd dat er extreem hoog water was op de Vecht, waren diverse partijen betrokken in de bestrijding van de gevolgen ervan. Er werden sluizen geïnspecteerd en gerepareerd, ook werd een gat in een dijk gedicht, er werd een dijkreparatie (bekramming) uitgevoerd, er waren 90 drenkelingen van wie een aantal medische hulp nodig had, het team Bevolkingszorg trad op, er vonden dijkinspecties plaats door zorg van dijkleger en Nationale Reserve, er werd een scheepswrak gelicht, ‘doden’ geborgen. Tijdens de oefening waren ruim 400 vrijwilligers actief.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.