de eerste vilsterse lakenvelders zijn panklaar

Lakenveldervlees is al een aantal jaren achtereen uitgeroepen tot het beste rundvlees tijdens de ‘De Smaak van NL’ waarbij het lekkerste product van Nederlandse bodem wordt gekozen. En dat is volgens Lakenvelderhouder Bennie Hulsman geen wonder. Want dankzij een sober rantsoen van gras en hooi groeit de Lakenvelder traag. Dat levert vlees op van een fijne structuur met gezonde vetten en een uitzonderlijke smaak.

Van de Lakenvelders die de Vilsterense agrariër aanvankelijk als hobby hield, is vorige week het eerste exemplaar geslacht. Het vlees wordt in pakketten van 10 kilo verkocht op Landgoed Vilsteren. “De Lakenvelder is een eeuwenoud en oer-Hollands ras dat zich kenmerkt door een brede witte band, dat als een laken over zijn rug ligt”, vertelt Hulsman. “In de 17e en 18e eeuw werden Lakenvelders ook wel parkrunderen genoemd en vooral gehouden op landgoederen. Doordat er in de 20e eeuw steeds meer landgoederen verdwenen, werd de Lakenvelder met uitsterven bedreigd. Op het dieptepunt waren er in ons land nog maar 300 stuks overgebleven. Dus werd het fokken ervan een kunst op zich.”

In de eerste instantie hield Hulsman de koeien vanwege hun karakteristieke uiterlijk, totdat landgoedeigenaar Liesbeth Cremers hem voorstelde om zijn Lakenvelders op te nemen in het programma van Duurzame Voedselproductie op Landgoed Vilsteren. Dat zag hij direct zitten. “Duurzame landbouw past perfect binnen het landgoedsysteem, bovendien is de grond er ook erg geschikt voor”, weet hij. “Want het land waarop de Lakenvelders lopen is schraal en dat hebben ze precies nodig om de juiste vetten op te bouwen.” Als bijkomend voordeel ziet hij de ‘eerlijke prijs’ zowel voor de consument als de producent. “Binnen de reguliere vleesproductie krijgen de producenten veel te weinig voor het vlees dat in de supermarkt duur wordt verkocht. We willen dat hier beter regelen. De boer en de slager krijgen een eerlijke prijs en het landgoed krijgt een goede pachtprijs. Die bedragen bij elkaar vormen een kiloprijs die vele malen lager is dan die in de supermarkt, terwijl het vlees kwalitatief veel beter is.” De koeien die het grootste deel van het jaar buitenlopen, staan in de koudste wintermaanden op stal. Hiervoor richt de agrariër een van zijn bestaande schuren in als potstal, waarbij de stal niet wordt uitgemest, maar op gezette tijden bedekt wordt met een laag stro. “Als het mengsel van mest en stro een bepaalde hoogte bereikt, mesten we de stal uit. De gerijpte mest wordt dan weer gebruikt op kavels van de akkerbouwers in Vilsteren.”

De Lakenvelders zijn verwerkt door slager Kouwen uit Lemele. Het vlees wordt op het landgoed verkocht in pakketten van 10 kilo met daarin diverse delen van de koe, allemaal apart verpakt, ingevroren en voorzien van een sticker met gebruiksaanwijzing. Meer info www.landgoedvilsteren.nl of fam. Hulsman, Deventerweg 5, Vilsteren

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.