bv natuurlijk zijn zonnepanelen voordelig

Herman Tibben: ‘‘Zonnepanelen kunnen zeker voor financieel voordeel zorgen en energie besparend zijn, maar hoe groot dit is, hangt af de opbrengst per paneel, het rendement van de installatie en aantal geplaatste panelen. De zonnepanelen die wij aanraden zijn vaak doorsnee panelen, omdat de panelen met meer opbrengst ook duurder zijn, waardoor er vaak geen voordeel uit gehaald kan worden’’.

‘‘Het rendement van de installatie is het meest afhankelijk van de stand ten opzichte van de zon. De meest ideale stand is op het zuiden en onder een hoek van 36 graden ten opzichte van de aarde. Het kan echter zijn dat dit geen keus is, als de panelen bijvoorbeeld op het dak worden geplaatst. Dit is niet gelijk een probleem. Zo verlies je maar 5 procent wanneer het dak 45 graden van het zuiden afwijkt en zijn er ook oplossingen voor een nog grotere afwijking. Daarnaast is het weer ook belangrijk. Zo is de opbrengst in juli gemiddeld vier keer hoger dan in december en kan de opbrengst op een zonnige dag zo vijf keer groter zijn dan op een regenachtige dag. Gemiddeld is er 850 uur per jaar volledige opbrengst.’’

‘‘Hoeveel panelen er geplaatst worden bepaalt hoe groot het financieel voordeel is. Vaak is dit afhankelijk van waar de panelen geplaatst worden. Op woonhuizen wordt vaak het dak gekozen en op een gemiddelde twee-onder-één kap woning passen twaalf tot zestien panelen. Als je toch een keer te veel energie opwekt, wordt dit terug geleverd aan het energiebedrijf en wordt het verrekend met wat er wordt afgenomen als er een keer te weinig opgewekt wordt.’’

‘‘Hoeveel panelen wij aanraden om te plaatsen hangt af van het verbruik van energie in combinatie met de hoeveelheid energiebelasting die betaald moet worden. Een gezin met twee thuiswonende kinderen gebruiken 3000 tot 4000 kWh per jaar, waardoor ze in de hoogste categorie vallen voor energiebelasting: hoe meer je verbruikt, des te lager de categorie. Gezinnen hebben daarom het meest baat bij zonnepanelen. Een veehouder, winkelier of MKB-er gebruikt vaak tussen 10 000 tot 50 000 kWh per jaar, waardoor ze minder belasting hoeven te betalen en daarom het voordeel bij zonnepanelen minder groot is. Particulieren hebben dus het meest baat bij zonnepanelen en kunnen daar bovenop nog tot 1 juli 2015 de BTW terugkrijgen, wat 21 procent op het materiaal scheelt en 6 procent op de arbeidskosten.’’

‘‘Naast dat er dus wel degelijk een financieel voordeel is, is er ook een maatschappelijk belang, omdat je door het plaatsen van zonnepalen bijdraagt om minder fossiele brandstoffen te verbruiken. En zonne-energie is er meer dan genoeg. Op de aarde komt ongeveer 10 000 keer de totale energiebehoefte van de hele wereld binnen. Een gebied zo groot als Spanje is ruim voldoende om de hele aarde van energie te voorzien.’’

Wil je meer weten over zonnepanelen op je dak of in je tuin en erachter komen wat voor jou de meeste voordelige optie is? Neem dan contact op met Assink-Weustink via info@assinkweustink.nl, 0572 363355 of kijk eens op www.assinkweustink.nl. Heb je zelf een vraag voor een van de ondernemers van de BV Natuurlijk? Stuur dan een mailtje naar info@bvnatuurlijk.nl of kijk op www.bvnatuurlijk.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.