bv natuurlijk verwarmen met eigen hout

Herwin Horstman: ‘‘Dit is zeker mogelijk. Je kunt je centrale verwarming vervangen door bijvoorbeeld een stukhoutketel, die je gehele verwarming overneemt en waarmee je tevens CO2-neutraal verwarmt. De stukhoutketel wordt ook wel een blokhoutketel genoemd. Als brandstof gebruik je je eigen gedroogde hout. De vrijgekomen warmte wordt opgeslagen in een warm water buffer, welke is aangesloten op je centrale verwarmingssysteem. Deze stukhoutketel is zeer geschikt voor huizen en woonboerderijen. Ook bijvoorbeeld in de timmerindustrie, waar het nodige resthout vrij komt, is dit een goede optie’’.

‘‘Een andere optie is de pelletketel. Hierin gaan samengeperste stukjes hout (met het uiterlijk van een brokje), pellets genoemd. Het voordeel hiervan is, is dat je er zelf bijna geen werk mee hebt. Deze automatische ketels hebben het comfort van een gasketel. Afhankelijk van de grootte moet ongeveer eens per half jaar de pellet voorraadbunker met pellets bijgevuld worden. Als er gestookt moet worden, worden de pellets automatisch in de ketel gebracht. De pelletketels zijn in verschillende vermogens beschikbaar en daardoor veelzijdig toepasbaar, denk hierbij aan woningen, kantoren, zwembaden, recreatie, sportcomplexen, theaters en industrie.’’

‘‘Een derde optie is de houtsnipperketel. Deze werkt hetzelfde als de pelletkachel maar heeft als brandstof gesnipperd hout en wordt in tegenstelling tot de stukhout- en pelletketel minder vaak gebruikt bij particulieren. Wel veelvuldig in de agrarische sector, de industrie en recreatie. Dit komt, omdat er meer ruimte nodig is om de houtsnippers op te slaan.’’

Mocht jij nu interesse hebben in een kachel, waarmee je je huis met je eigen hout kunt verwarmen? Neem dan contact op met Estufa B.V. via 0570 521030, info@estufa.nl of kijk op www.estufa.nl. Heb je zelf een vraag aan een van de ondernemers van de BV Natuurlijk? Stuur je vraag dan naar info@bvnatuurlijk.nl en kijk ook eens op www.bvnatuurlijk.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.