bevrijding ommen volgend jaar groots gevierd

In 2015 is het 70 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd van de Duitse bezetter. De bevrijding van Ommen was op 11 april 1945. In dat kader wordt in het Streekmuseum vanaf 11 april volgend jaar een thema-expositie ‘Ommen 70 jaar bevrijd’ gehouden. De tentoonstelling is een samenwerking met de werkgroep Tweede Wereldoorlog van de Historische Kring Ommen.

In het kader van de 70-jarige Bevrijdingsdag staan meerdere activiteiten op stapel. De werkgroep Tweede Wereldoorlog (WO 2) is bezig met het samenstellen van een lijst van alle Ommer omgekomen oorlogsslachtoffers die in de Tweede Wereldoorlog of daarna zijn omgekomen. Om hun namen niet te vergeten worden deze vermeld op een herinneringsmonument die zal komen naast het bestaande oorlogsmonument bij het gemeentehuis van Ommen. De officiële onthulling van dit monument zal ook op 11 april 2015 zijn. Verder wordt deze een dag een lezing gehouden door Wayne Dieleman over een verloren Joodse familie.

Het historisch tijdschrift De Darde Klokke zal begin volgend jaar in het teken staan van de Tweede Wereldoorlog en 70 jaar bevrijding. De redactie is daarvoor op zoek naar verhalen van mensen uit Ommen en/of gebeurtenissen in Ommen tijdens de gehele oorlogsperiode. Niet alleen de bevrijding, maar ook over de mobilisatie, de eerste periode van de bezetting, het dagelijks leven van toen. Foto’s of voorwerpen uit deze periode zijn ook welkom.

Om ideeën op te doen voor de komende thema-expositie zijn Kees Wolfert, Teun Eilander, Sir Schokkenbroek, Jan Scholten en Harry Woertink namens de werkgroep WO 2 zaterdag naar het Oorlogsmuseum in Nijverdal geweest. In het oorlogsmuseum werd de periode 1935 – 1945, vanaf de opkomst van het nationaal- socialisme tot en met de bevrijding van Europa stap voor stap beleefd. Levensechte diorama’s geven een aantal markante gebeurtenissen weer, zoals de Duitse inval van Nederland, de Jodenvervolging, de bezettingstijd, de geallieerde landingen op de stranden van Normandië, Market Garden, de geallieerde opmars tot aan Arnhem, het Ardennenoffensief, de Duitse tegenaanval en de bevrijding van Nederland. De werkgroep was onder de indruk van de opzet van het museum. Er is met de medewerkers gepraat en er zijn contacten gelegd. Ook zijn historische instanties in de omgeving van Ommen aangeschreven voor materiaal om in de expositie in het Streekmuseum te kunnen gebruiken. Enkele foto’s gemaakt in het Oorlogsmuseum in Nijverdal.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.