arnos avonturen niets of nuts

Voorzieningen en verbindingen zijn als twee communicerende vaten. Een bijzondere verbinding is tevens nutsvoorziening geworden: snel dataverkeer. Er is daarom terecht al veel energie gestoken in de voorbereiding van huis-aan-huis breedband. Helaas is daarbij het wiel wel een paar keer opnieuw uitgevonden.

Want de meeste inwoners en ondernemers willen gewoon weten of het straks goed werkt en wat het ze kost. Toch vormen de vele onvolprezen lokale initiatieven een ware bedreiging voor de gevestigde kabelaars en schotelboeren. Dit ondanks de, overigens nogal variërende, noodzakelijke eigen bijdrage voor aansluiting op breedband internet in het buitengebied van het Vechtdal.

Bijvoorbeeld in Nieuwleusen vraagt initiatiefnemer Nieuwleusen Synergie een eenmalige eigen bijdrage van 250 euro terwijl buitenlui in de gemeente Ommen een rekening van 2.500 euro per adres krijgen gepresenteerd van Stichting Vechtdal Breed.

De provincie Overijssel heeft terecht vele miljoenen beschikbaar gesteld voor de realisatie van glasvezelnet op het platteland. Diverse particuliere initiatiefnemers doen daar een beroep op want ambitieus zijn ze. Een garantie op snel succes is helaas niet te geven, zo is gebleken.

Dataverkeer is steeds meer een nutsvoorziening geworden. Zoals in de Telecomwet is geregeld dat elke woning een telefoonaansluiting moet hebben, loopt deze landelijke wet hopeloos achter waar het gaat over een snelle data-aansluiting. Met het tegenargument dat overheden geen commerciële activiteiten moeten ontplooien ben ik het eens. Doch zonder hun inspanningen in het verleden zouden we minder snel (of niet) gas-, water-elektra-, en/of riool-aansluitingen hebben gekregen.

Als onze middelbare scholier in het buitengebied geen video kan versturen omdat de internetsnelheid slechts 10KB per seconde is moet ons dat zeer aan het denken zetten. Zeker als we de mond vol hebben over leefbaarheid en zorgen over bevolkingskrimp in de landelijke gebieden. Digitalisering in zorg, onderwijs en dienstverlening doet ons beseffen dat we een bescheiden eigen en collectieve bijdrage nu wel moeten ophoesten.

Collectief en individueel belang mag wat kosten omdat snel dataverkeer een onmisbare nutsvoorziening is geworden. Niets doen is geen alternatief.

Arno van Dijk

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.