arnos avonturen leren ondernemen

Want het herstel in de VS is krachtig en ook in Europa staan de meeste signalen op groen. De wereldhandel groeit mee en daar profiteert Nederland vast flink van.

De arbeidsmarkt reageert vertraagd op het economisch herstel, waardoor pas volgend jaar de werkloosheid gaat dalen, zo is de verwachting. Ondernemers benutten eerst de al aanwezige productiecapaciteit voordat ze weer mensen aannemen.

Ook nu economisch herstel gloort blijft voor veel werkgevers de noodzaak bestaan om een zogenaamde flexibele schil te hebben aan arbeidskrachten. Zo kan de organisatie beter mee-ademen met (onvoorspelbare) pieken en dalen.

Werkgevers zijn niet te benijden: ze moeten enerzijds sneller reageren op de markt. Zoals op het wel of niet gegund worden van een aanbesteding van werk. Anderzijds moeten ze rekening houden met een vaak behoorlijk ouderwetse en onbeweeglijke CAO.

Zo zal de aantrekkingskracht van flexibel inzetbare krachten onstuitbaar blijven groeien. De mix van contracten is de afgelopen jaren al steeds groter geworden. Uitzendkracht, oproepkracht, min- maxcontract en natuurlijk niet te vergeten de zzp-er. Landelijk zijn er nu maarliefst 800.000 ondernemende mensen. In een flink deel schuilt een potentiele nieuwe werkgever en/of opdrachtgever!

Slechts de kerntalenten zijn via goudgerande arbeidscontracten stevig verbonden aan de organisatie en de generieke vaardigheden zijn ruim voorhanden op een transparante marktplaats. Ook los van de contractvormen is een organisatie steeds vaker een vloeibare gelegenheidscombinatie van talenten voor kortere of langere periode. Zo voltrekt zich een geleidelijke revolutie op de markt voor arbeid.

Een groot gevaar van deze beweging is dat zowel bij opdrachtgever als opdrachtnemer makkelijk de neiging kan ontstaan om minder te doen aan ontwikkeling en scholing van ondernemende werknemers. Een fors deel van de nu opgroeiende generatie zal ergens in zijn loopbaan immers een poos ondernemer zijn. Daarom is het van belang om het vermogen tot ondernemen van jongs af aan te ontwikkelen en te stimuleren.

Arno van Dijk

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.