vitaal vechtdal daar worden we duurzaam van

Jaarlijks lezen de collegeleden voor op een basisschool en elk jaar lees doe ik dat met veel plezier. Dit jaar was ik op de Dennenkamp met een leuk verhaal van meester Finney over bomen. Dit boek is door prinses Laurentien speciaal voor dit doel geschreven.

Het viel me op hoe geinteresseerd de kinderen zijn over het onderwerp. Bij ‘duurzaam’ denken kinderen vaak aan ‘niet duur’, dus goedkoop. Maar er waren ook kinderen die door hadden dat het gaat om de tijdsduur: dat zaken langer meegaan. Of zoals de leraar terecht zei: “Denk ook aan de kringloopwinkel”. Uiteindelijk is dat overigens ook goedkoper, eigenlijk is het dus ook ’goedkoopzaam’. De Stichting Ommen Millenniumgemeente (SOM) was ook erg actief. Deze stichting stimuleert duurzaamheid op verschillende manieren, zoals met een workshop zonnepanelen maken.

Bij duurzaamheid denk ik niet alleen aan natuur. Ik denk ook aan duurzaam leven, met aandacht voor de duurzaamheid van je lijf. Wist u dat 80% van de Nederlanders zichzelf ongezond vindt? Van dat soort cijfers schrik ik! Hoewel ik denk dat Ommen op dat punt wel beter scoort, is er toch alle reden om er vol tegen aan te gaan. Juist in dezelfde week was er veel aandacht voor gezondheid. Op woensdag werd Ommen officiëel nationale JOGGgemeente; Jongeren op Gezond Gewicht. Het leverde een mooi programma op in de Caroussel onder het motto: ‘Jongeren? Gewoon gezond!’ Zo mochten kinderen gezond eten (en ook lekker: aardbeien) en drinken –gewoon kraanwater in plaats van frisdrank- en bewegen.

Onder het genot van een gezonde lunch sprak ik met scholen, verenigingen, het gebiedsteam en huisartsen. Wist u dat is bewezen dat een gezonde leefstijl leidt tot betere schoolprestaties? Een huisarts zei het zo: “het grootste probleem is de vanzelfsprekend dat we kinderen met de auto overal naar toe brengen.” Gelukkig zijn in Ommen al veel goede voorbeelden hoe het anders kan. We kunnen van elkaar leren door die goede voorbeelden te verspreiden.

En daarbij past Vitaal Vechtdal. Bij Vitaal Vechtdal werken gemeenten, wetenschap en zorginstellingen samen om aandacht te krijgen voor een gezonde leefstijl. Deze week startte de Vitaal Vechtdalpolis, die vooral voor mensen met een aanvullende polis interessant kan zijn. De financiële winst gaat naar preventieve activiteiten zoals de bewegingsactiviteitein in de Caroussel. Vitaal Vechtdal, daar worden we allemaal blijvend –ik zou haast zeggen duurzaam- beter van!

Ko Scheele

k.scheele@ommen.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.