Home / archiefcentraal / veranderingen bieden nieuwe kansen

veranderingen bieden nieuwe kansen

In de pers wordt u momenteel aanhoudend geconfronteerd met het woord “transities”. In het enkelvoud betekent dit verandering, kruispunt of overgang. Het gaat hier over de drie decentralisaties: Wet Maatschappelijke Ondersteuning, Wet Jeugdzorg en Participatiewet. Deze worden vaak als een dreiging neergezet. Als we het vanuit een andere kant bekijken kunnen bedreigingen echter ook nieuwe kansen bieden. Stel u voor: een onderdeel van de gemeente verandert in een trainings- en opleidingscentrum voor mensen die aan de kant staan met een uitkering en niet “mogen meedoen”, in plaats van een doorgeefluik voor uitkeringen te zijn. Van een bedreiging, de Participatiewet, is zo een kans gemaakt.

Hoe gaan we dat doen? Door de buitendienst om te vormen tot een “kweekvijver” waarin jaarlijks drie mensen kunnen instromen die niet mogen meedoen (of participeren met een moeilijk woord). Het doel is om via een aanstelling bij Stichting Dalfsen Werkt, deze mensen te trainen, op te leiden, te begeleiden en voor te bereiden en vervolgens naar werk bij een baas te helpen uitstromen. Naast deze nieuwe tak aan de boom van Onderhoud en Beheer komt er nog een andere bij: de WSW medewerkers groen komen ook bij de Stichting.

Om dit te realiseren is sinds april 2013 veel werk verzet door de afdeling Onderhoud en Beheer, die verantwoordelijk is voor de wijkteams van de buitendienst. U heeft ze vast wel eens zien rijden in de gemeente, gele pick-up busjes met het wapen van Dalfsen er op. Naast het werk om Dalfsen schoon en Groen te houden, (we waren tenslotte het Groenste dorp van Nederland in 2013) gaan ze nu ook mensen van de Participatie wet begeleiden, opleiden en trainen. Ook voor hen misschien eerst een bedreiging maar na invoering van een proef, april jongstleden, blijkt het ineens een nieuwe kans te zijn. Deze proef of pilot zoals we het noemen, loopt nu in de kernen Nieuwleusen, Oudleusen, Hoonhorst en Dalfsen en is succesvol. Op deze wijze worden er op een praktische wijze voorbereidingen gemaakt voor de invoering van de Participatie wet op 1 januari 2015.

Vanaf dat moment zullen er alleen nog maar gele busjes rijden en zijn de witte van Larcom verleden tijd. Alle medewerkers groen, die via Larcom ook de kernen mooi, schoon en groen houden werken dan voor de stichting en dus de Gemeente. De proef wordt ook gebruikt om een goede wijkuitvoerder te vinden voor ons vierde wijkteam. Naast leidinggevende capaciteiten zijn ook begeleidende vaardigheden belangrijk voor deze baan. Onder leiding van de uitvoerder van Larcom lopen de beoogde uitvoerders als het ware stage en leren ze de toekomstige taken in de praktijk.

Dan is er een nog een tweede groep WSW’ers die bij Wezo of Larcom het zogenoemde Beschut Binnen werk verrichten, met veel begeleiding. Voor hen verandert er in de praktijk niets, zij blijven werken waar ze nu zijn.

In september 2013 zijn de voorbereidingen voor deze grote operatie al gestart. Zo is er een bedrijfsplan opgesteld waarin naast missie en visie ook de kerntaken worden beschreven. De taken en verantwoordelijkheden zijn vastgelegd, de werkvoorraad is berekend en de financiën zijn geregeld.

Ik ben, net als mijn collega’s in het college, trots op al die medewerkers die van bedreigingen kansen weten te maken.

Ruud van Leeuwen

Wethouder gemeente Dalfsen

r.vanleeuwen@dalfsen.nl

Lees ook

VVD wil einde aan overlast op Vechtdallijn

OMMEN – Intimidatie, spugen, geweld en ander ongewenst gedrag. Al jaren is het schering en …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.