Home / archiefcentraal / spijkerschrift huisvriend

spijkerschrift huisvriend

Vriendschap vertegenwoordigd een ziel in twee lichamen. De betekenis hiervan is mij deze week volledig duidelijk. Ik voel me gehalveerd, ik mis mijn schaduw op vier pootjes na de dood van onze hond. De rouw is in volle gang, ik deel dit met mijn gezin en met de mensen om mij heen. Iedereen rouwt op zijn eigen unieke wijze. Ondanks het verdriet is dit mooi om te zien hoe dit gebeurt.

Juniorzus maakt een altaartje op haar kamer, waar ze iedere avond alles weer verzet en verandert. Ondertussen vertelt ze de hond wat ze allemaal heeft gedaan en hoeveel ze hem mist. Ze vertelt mij dat het goed gaat met de hond, dat zij weet dat hij bij haar is en dat voelt goed.

Op Facebook heeft Seniorzus een herinneringspagina aangemaakt om daar haar verhaal aan kwijt te kunnen. Foto’s worden ge-upload om haar woorden kracht bij te zetten. Mij heeft ze ook een rol toebedeeld en samen delen we digitaal ons verdriet. Beide dames hebben zijn halsband als sieraad om hun pols. Zoonlief slaapt met zijn hondenkussen. Dichterbij de hond komen kan haast niet.

Dat het de mensen om ons heen raakt maak ik op uit de vele reacties. Een medewerker van de gemeente brengt een attribuut waarmee we ons creatief kunnen uitlaten, zijn reactie kwam na een vraag van mij waarbij ik mijn emoties niet kon inhouden. Een gekregen roos prijkt naast zijn foto op de schouw.

Het is helaas niet anders en we moeten verder. Zonder onze trouwe viervoeter die zorgde voor gezelligheid en een veilig gevoel. Hoewel in het begin werd gezegd dat we voorlopig geen hond weer willen, is dit nu in twijfel getrokken. Maar eerst wordt dit proces afgesloten. De hond is gecremeerd en krijgt binnenkort weer een plekje in ons huis. Want na een week van gemis wordt het ons allemaal duidelijk: Een thuis zonder hond is gewoon een huis.

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.