scheef bekken oorzaak van veel vage klachten

Na tien jaar gewerkt te hebben als osteopaat, concludeert Natasha Stigter dat zeker bij vrouwen een groot deel van de klachten te wijten is aan een onregelmatigheid in het bekken. Gedurende de maand oktober kunnen vrouwen met klachten die bestempeld worden als ‘je moet er maar mee leren leven’ daarom bij haar terecht voor een gratis bekkencheck.

Na haar afstuderen aan Londense College of Osteopaths, werkte Natasha een aantal jaren op osteopathiepraktijken in Engeland. “Toen onze zoon 4 werd, zijn we teruggekeerd naar Nederland omdat het basisschoolonderwijs hier veel beter is”, vertelt ze. “In 2010 opende ik mijn praktijk in Lemelerveld en hou ook wekelijks spreekuur in Lemele.” In de loop der jaren heeft de osteopate zich gespecialiseerd in bekkenklachten. Niet omdat ze die zo interessant vindt, maar omdat ze die verhoudingsgewijs erg vaak tegenkomt.

“In mijn spreekkamer ontvang ik veel mensen die het hele medische circuit hebben gehad en te horen hebben gekregen dat ze maar met hun vage klachten moeten leren leven. Je hebt het dan over klachten zoals migraine of pijn in de liezen, rug of nek. Als ik zo iemand dan onderzoek, blijkt vaak dat hij of zij een verschuiving in het bekken heeft. Het lichaam probeert deze scheefheid vervolgens te compenseren en dat kan allerlei klachten opleveren die op het eerste gezicht niet verklaarbaar zijn.” De meeste vormen van scheefheid kan de osteopaat met een relatief eenvoudige behandeling opheffen. “Ik heb het in dit geval over een scheefheid die veroorzaakt wordt door bijvoorbeeld een bevalling, een ongeluk of een onhandige struikelpartij. Bij mensen met een aangeboren scheefheid is het een ander verhaal.”

Natasha pleit ervoor dat Nederlandse vrouwen net als in Engeland tijdens en na hun zwangerschap naast de controles van de verloskundige, ook begeleid worden door een osteopaat. “Een zwangerschap en bevalling kunnen een enorme aanslag plegen op je bekken. Er is maar een klein percentage vrouwen dat daar niets aan overhoudt. Datzelfde geldt voor baby’s voor wie een bevalling ook erg zwaar kan zijn, met als resultaat dat ze veel huilen, onrustig zijn, slecht slapen, niet willen eten of last hebben van verstopping. Waarom moet een kind maandenlang huilen, terwijl je zijn ongemak met een simpele behandeling kunt oplossen?”

Het behandelen van baby’s en kinderen is volgens de Lemelerveldse osteopaat een hele uitdaging. “Zij kunnen zelf niet vertellen wat er aan de hand is. Ik moet dus afgaan op het verhaal van de moeder en op wat ik zelf zie en voel onder mijn handen. De manier waarop ik kinderen behandel is heel zacht en zorgvuldig. Hier wordt niemand dubbelgevouwen, gekraakt of gemanipuleerd. Voor mij als osteopaat is het geweldig als ik een kind weer zie lachen en later van de moeder hoor dat het veel beter in zijn vel zit. Daar doe ik het voor.”

De osteopatiepraktijk van Natasha Stigter is gevestigd in het medisch centrum in Lemelerveld en iedere ochtend, dinsdagmiddag en –avond open. In de maand oktober kan men bij Natasha terecht voor een gratis bekkencheck. Men kan hiervoor telefonisch een afspraak maken via tel. 06-508 441 70 of kijk op www.pvo-osteopathie.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.