Home / archiefcentraal / saxenburgh groep doet mee aan donorweek

saxenburgh groep doet mee aan donorweek

Van 12 tot en met 19 oktober 2014 is het dit jaar donorweek in Nederland. Tijdens de donorweek vragen de NTS, gezondheidsfondsen, het ministerie van VWS, maar ook de Saxenburgh Groep aandacht voor orgaan- en weefseldonatie. De Saxenburgh Groep biedt in deze week informatie en registratieformulieren aan in de centrale hal van het Röpcke-Zweers Ziekenhuis.

Stand in Röpcke-Zweers Ziekenhuis

Tijdens de donorweek van 12 tot en met 19 oktober staat er in de centralehal van het Röpcke-Zweers Ziekenhuis een stand met informatie, gadgets en registratieformulieren. Patiënten, maar ook medewerkers en bezoekers kunnen hier informatie verkrijgen en zich registreren. Geja van Lutterveld, donatiecoördinator binnen de Saxenburgh Groep, sprak hier eerder deze week over tijdens een uitzending bij Radio Loco. “Het aantal mensen in Nederland dat zich heeft geregistreerd als donor is erg gestegen de laatste jaren. Door alle inspanningen van verschillende organisaties zien steeds meer mensen het belang van orgaan- en weefseldonatie in. Het aantal donorenregistraties heeft een omslag gemaakt en hierdoor kunnen veel levens gered worden”.

Een belangrijk doel van de donorweek is mensen te stimuleren hun keuze vast te leggen in het Donorregister. Inspanningen tijdens de Donorweek leiden ieder jaar weer tot tientallen duizenden extra registraties. In totaal lieten vorig jaar zo’n 55.000 mensen naar aanleiding van de Donorweek hun keuze weten. Dit jaar staat de vraag: bent u geregistreerd? ook centraal. Want de donorvraag stellen aan nabestaanden komt bijna altijd op een ongelukkig moment.

Orgaandonaties

In Nederland, maar ook in de rest van de wereld, is er een toenemende vraag naar organen en weefsels voor transplantatie. Het aantal patiënten dat voor een transplantatie in aanmerking zou kunnen komen groeit. Door de lange wachttijden overlijden er binnen Nederland jaarlijks ongeveer 130 tot 150 patiënten voordat zij een levensreddend donororgaan ontvangen. Daarnaast staan er in ons land ook circa 800 patiënten op de wachtlijst voor een hoornvlies (=cornea) transplantatie. Een hoornvliestransplantatie betekent voor deze mensen dat ze weer kunnen zien, en is een aanzienlijke verbetering van de kwaliteit van leven.

Het aantal weefseldonoren ligt rond de 1500. Een groot deel van de potentiële orgaandonoren wordt niet benut en leidt niet tot orgaandonatieprocedures. De oorzaak hiervan is dat zo’n 40 procent van de Nederlanders (van 15 jaar en ouder) zijn keuze om wel of niet donor te zijn in het Donorregister vastgelegd. Voor degenen die dat niet doen geldt dat de nabestaanden moeten beslissen over orgaandonatie. In slechts één op de drie gevallen geven nabestaanden toestemming voor donatie.

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.