Home / archiefcentraal / nog geen boetes voor drank aan minderjarige

nog geen boetes voor drank aan minderjarige

Zowel de gemeente Dalfsen als de gemeente Ommen heeft nog geen boete uitgeschreven voor het verkopen van drank aan minderjarigen. Maar gecontroleerd wordt er wel door beide gemeenten. Sinds dit jaar mogen jongeren onder de 18 jaar geen alcohol meer drinken.

“Er zijn voor dit hele jaar achttien controles ingepland bij alcoholverstrekkers, zoals evenementen, supermarkten, horeca en kantines”, laat de gemeente Dalfsen weten. In Ommen gebeurt dat steekproefsgewijs. “Mede gezien ook de beperkte capaciteit die beschikbaar is voor handhaving op verkoop van alcohol aan jongeren onder de 18 jaar.”

Ommen zet vooral in op preventie. “De gemeente steekt haar drankbeleid in vanaf een preventieve kant. Dus het voorlichten van jongeren, ouders en drankverstrekkers en waar mogelijk hierbij hun ondersteunen. Dit doet de gemeente vanuit de overtuiging dat met preventie meer en betere resultaten te behalen zijn dan met handhaving. De gemeente ziet de handhaving dan ook als ondersteuning van de preventie.”

Onderzoek controle

Uit onderzoek van STAP, in opdracht van staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) blijkt dat lang niet alle gemeenten toezicht houden op de leeftijdsgrens voor alcohol. Van de gemeenten houdt 81 procent toezicht, gemiddeld hebben gemeenten daar twee à drie toezichthouders voor beschikbaar. De toezichthouders zouden vooral waarschuwingen uitdelen in plaats van boetes. Ook over een alcohol preventie- en handhavingsplan beschikken weinig gemeenten. Slechts 44 procent heeft een dergelijk plan, de overige gemeenten willen dat voor het einde van dit jaar vaststellen.

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.