lpo miljoenenverliezen ommen houden aan

De gemeente Ommen staat er, in tegenstelling tot eerdere berichten, financieel slecht voor. Dat zegt de Lokale Partij Ommen. “De LOI heeft in juni nog aan het college gevraagd een financieel herstelplan op te stellen. Dit naar aanleiding van de tientallen miljoenen euro’s die sinds 2010 aan de reserves onttrokken zijn om het huishoudboekje weer op orde te krijgen. Ondanks het feit dat het college dit toen niet nodig vond nemen de verliezen alleen maar toe.”

“Voor 2015 wordt er nu een verlies van ruim 1,2 miljoen euro geprognosticeerd en voor 2016 is dit zelfs een verlies van 2,2 miljoen euro. En dat terwijl er in juni van dit jaar nog een positief resultaat voor 2016 werd voorspeld”, vertelt Leo Bongers.

“Afgezien van de megaverliezen die geleden worden op onder andere de grondposities (4,6 miljoen euro) en op het centrumplan (1,0 miljoen euro), ontbreekt het dit college aan visie en daadkracht. Ommen beschikt over een enorm overschot aan bouwgrond op prima locaties, ook voor zorgwoningen. In plaats van ontwikkelingen op eigen grondgebied ondersteunt het college de plannen voor het bouwen van 48 zorgwoningen op één van de mooiste natuurgebieden in Ommen, de Stekkenkamp. Heel vreemd, zeker als men ook nog in ogenschouw neemt dat het college eerder heeft aangegeven dat private bouwinitiatieven geen ruimte krijgen om zo bouwplannen van de gemeente zelf voorrang te geven.”

Bongers: “Ook is er in de afgelopen jaren op het voormalig sportpark en nu bedrijvenpark de Rotbrink niets gebeurd. Daarnaast is het 11 april plein nog een troosteloze bouwput waar, behalve de bestrating eruit halen en er andere stenen met een paar bloembakken er in te leggen niets gebeurt. En niet te vergeten het achterstallig onderhoud aan de schoolgebouwen. De schoolgebouwen in het basisonderwijs zijn dringend aan renovatie toe. Jarenlang is het rijksgeld voor onderwijshuisvesting gebruikt voor andere doeleinden. Waaronder het sluitend maken van de begroting. En nu er aan renovatie geen ontkomen meer mogelijk is, blijkt er geen geld voor gereserveerd.”

Wat de LPO in het bijzonder zorgen baart, is het feit dat er door het college volgens de partij onvoldoende financieel perspectief voor de komende jaren wordt geboden. “Want ondanks het feit dat er op veel maatschappelijke voorzieningen, waaronder de sport, is bezuinigd zijn de financiële doelstellingen van het vorige college niet gehaald. Zo zijn de geplande extra inkomsten uit de forensen- en toeristenbelasting niet gerealiseerd. Ook heeft de ambtelijke samenwerking met Hardenberg niet tot de beloofde bezuinigingen geleid. Integendeel. Op welke manier denkt het college deze extra inkomsten alsnog te gaan realiseren?”

Bongers: “Het college wil de geprognosticeerde tekorten op de begroting dichten door één van de laatste spaarpotjes die Ommen nog heeft, te weten Reserve Riolering, te ledigen. Dit is wat de LPO betreft niet de oplossing voor de problemen die zijn gerezen door megalomane projecten als Drieslag en Centrumvisie, incompetente bestuurders en het voor zich uit schuiven van de problemen. De LPO zal de ontwikkelingen de komende tijd kritisch blijven volgen en de Ommenaren goed op de hoogte houden van de stand van zaken.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.