Home / archiefcentraal / kinderboekenweek confetti muziek en feest

kinderboekenweek confetti muziek en feest

Met letters op de rug en op de buik vormden zij onder begeleiding van feestelijke muziek de woorden HOERA en FEEST, terwijl ze werden bedolven door de inhoud van een knallende confettibom.

In Ommen weten organisaties elkaar te vinden. ‘Tot vorig jaar vond de opening van de Kinderboekenweek altijd plaats in de Bibliotheek’, legt Barbra uit. ‘Door de verbouwing kan dat niet meer. Daarom hebben we de mensen van Landstede Welzijn in Jongerencentrum Punt gevraagd om mee te doen met vrijwilligers en stagiairs en als locatie voor de feestelijkheden. De BSO van Landstede Kinderopvang was ook heel enthousiast om samen te werken en verzorgde de openingsact. En verder doet de Bruna mee en er zijn ook vrijwilligers van Kinderclubs in Lemelerveld aanwezig.’ Het thema van de kinderboekenweek ‘Feest’ was niet alleen bij de openingsact een hot item. De hele middag werden er feestelijke activiteiten georganiseerd: knutselen, feestkapsels maken, cupcakes versieren, feestelijk op de foto en daarna ging iedereen disco-dansen. Zowel kinderen als medewerkers en organisatie waren enthousiast. ‘Wat mij betreft is dit het begin van een traditie’, zegt Barbra. Ook sociaal cultureel werker Peter Roelofs van Landstede Welzijn is tevreden. ‘We zijn buren; misschien is er wel meer mogelijk op het gebied van samenwerking.’

Lezen

De feestelijkheden hebben natuurlijk ook een serieuze insteek. ‘Lezen is zo belangrijk’, zegt Barbra. ‘Onderzoek heeft uitgewezen dat kinderen die altijd worden voorgelezen een woordenschat hebben van 3500 woorden als ze naar school gaan. Terwijl kinderen die nooit voorgelezen worden een woordenschat hebben van slechts 1500 woorden. En dat halen ze ook nooit meer in.’ Vandaar dat lezen al vanaf zeer jonge leeftijd wordt bevorderd. ‘Er zijn zoveel leuke kinderboeken tegenwoordig’, zegt Arjen Boers van de Bruna die veel samenwerkt met de bibliotheek. ‘Waarbij vooral de graphic novels een opmars maken.’ Bij Landstede Kinderopvang wordt veel gelezen. Op de BSO is een boekenhoek, en op het kinderdagverblijf wordt ook veel voorgelezen. ‘Onlangs hebben deelnemers aan NT2 –Nederlands voor anderstaligen- de kinderen voorgelezen uit Woezel en Pip’, vertelt pedagogisch medewerkster Jeannet Kracht, die ook de openingsact bedacht en organiseerde met de kinderen.

Samenwerken

Landstede Kinderopvang is met de pedagogiek van Reggio Emilia altijd een groot voorstander van samenwerking en de mogelijkheden die dat biedt. ‘Het is heel inspirerend voor de kinderen om op deze manier nieuwe ervaringen en ideeën op te doen’, zegt assistent leidinggevende Hanneke Weelink. ‘Aan zo’n opening van de kinderboekenweek verlenen we graag onze medewerking, en het voorlezen van NT2-cursisten is natuurlijk ook geweldig. Op donderdag 9 oktober doen we mee aan de Dag van de Duurzaamheid, dan gaan we met z’n allen naar Kringloopbedrijf Noggus&Noggus.

De kinderen

De kinderen zijn inderdaad enthousiast. Over zowel de feestelijke opening van de kinderboekenweek, als over lezen en de bso: Bas (7): ‘We gingen woorden maken, en ik was de S en de R. We moesten omspringen als er confetti kwam. Het was leuk om te doen. Ik vind lezen ook leuk. Vooral informatie boeken.’

Tidale is 6: ‘Vanmiddag is leuk. En de BSO vind ik ook leuk. Je kunt buiten en binnen spelen. Als ik binnen speel, lees ik wel eens boekjes. Over dieren, of over poppetjes, of over mensen. Sprookjes vind ik het leukst. Ik kan zelf ook al goed lezen, ik zit in groep 3.’

Lees ook

Lifeline van Serious Request onthaald in Ommen

OMMEN – De dj’s van 3FM zijn maandag onthaald in Ommen. Ze trekken met hun …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.