“We kennen allemaal de beelden van de verschrikkelijke situatie aan de grens met Turkije in het noorden van Syrië en Irak”, begint Andries Martens van Interkerkelijke Werkgroep Vluchtelingen Ommen (IWVO) zijn verhaal.
“Buitengewoon proportioneel geweld, zelfs tegenover kinderen. Terecht dat onze burgemeester Marc-Jan Ahne met de gemeenteraad direct aan heeft geboden om 370 slachtoffers van dit geweld gastvrij in Ommen te ontvangen. En zoals hij opmerkte, heeft Ommen vaker mensen uit andere landen gastvrijheid geboden, zoals de Molukkers op Laarbrug en Eerde. En later ook mensen uit alle delen van de wereld op het OC Ommen. Eigenlijk zijn we in Ommen wel gewend dat er veel niet-Ommenaren onze mooie stad komen bezoeken. Ommen leeft voor een groot deel van toerisme. De mensen die in Ommen komen wonen, zullen voornamelijk gezinnen uit Syrië zijn.”
Tijdens een inloopavond, georganiseerd door de gemeente Ommen, hebben vrouwen en mannen uit zes verschillende kerkgemeenschappen op persoonlijke titel de werkgroep IKWO opgericht. “Los van welke kerkenraad dan ook, maar wel gebruikmakend van ieders netwerk, waaronder de gemeente waar men gewoon is te kerken. In het verleden, hadden we een OC in Ommen. Deze zes gemeenschappen hebben toen via de projectgroep ‘Gastkerk Ommen’ ook samen gewerkt. Destijds meer gericht op het gastvrij ontvangen van onze tijdelijke medeburgers in de kerken. Maar de situatie zal dit keer heel anders zijn. Het accent komt te liggen op praktische ondersteuning van, door COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) aangegeven, taken. Dit is dus niet het ontvangen van mensen in de kerken, maar juist doordeweekse activiteiten doen. Welke? Dat is op dit moment niet bekend. Het COA inventariseert en als er taken zijn die door vrijwilligers gedaan kunnen worden, zullen zij niet schromen vrijwilligers, zoals de werkgroep IKWO, in te schakelen. De locatiemanager van het COA op de Besthmenerberg is de heer Gert van Maurik.”
De werkgroep ziet voor haar als belangrijkste taak te coördineren en mensen in te schakelen om uit te laten voeren wat er op dat moment voorhanden is. “De primaire taak is om, op wat voor gebied dan ook, er te zijn voor onze naaste. Ter ondersteuning van het COA. U begrijpt het al: wij doen een beroep op u, medeburger van Ommen, om u aan te melden, ongeacht of u kerkelijk bent of niet. De leden van de werkgroep kijken richting de vluchtelingen niet welk geloof, cultuur of ras zij hebben.”
Martens: “Inmiddels zijn er mensen die zich hebben aangemeld, zelfs van buiten Ommen. Maar wij zouden de lijst graag nog groter willen zien. Wat belangrijk is, is dat, als u zich daarvoor wil inzetten, ook even vermeldt wat uw sterke kanten zijn. En ook wat u beslist niet kunt of wilt. Uiteraard kunt u zich ook opgeven via het COA, maar ook bij mij, als aanspreekpunt van de werkgroep, Andries Martens. Liefst via de mail, maar telefonisch mag natuurlijk ook. Het lijkt een sprong in het diepe, omdat nog niet bekend is wat op ons bordje komt te liggen. Daarom is het juist belangrijk om zoveel mogelijk mensen met diverse capaciteiten in ons bestand te hebben, zodat we gericht en adequaat kunnen handelen als er een beroep op ons wordt gedaan. En, hoe vreemd het misschien ook klinkt, laten we hopen dat er bijna geen beroep op ons hoeft te worden gedaan. Want dat betekent dat het COA kan voorzien in de behoefte van onze tijdelijke medeburgers. Doet u, doe jij mee?”
Je kunt Andries Martens bereiken via andriesmartens@home.nl of 0529-460175.
Meer foto's
