Home / archiefcentraal / jongerenwerker steeds meer keten in vechtdal

jongerenwerker steeds meer keten in vechtdal

Sinds de verhoging van de minimale leeftijd om alcohol te mogen nuttigen, ontstaan er steeds meer keten en gaan er steeds minderen jongeren naar horecagelegenheden. Dat zijn de bevindingen van Erika Kloekhorst-Augustijn, coördinator jongerenwerk van SMON Welzijn. “Er is een stijging van het aantal keten in de regio, wat een logisch gevolg is op de nieuwe wetgeving. En er gaan steeds minderen jongeren naar horecagelegenheden omdat ze er niet mogen drinken. Maar dat is niet de enige reden. Jongeren geven al jaren aan dat de horeca te duur is.”

Sinds begin 2014 mogen jongeren pas vanaf 18 jaar drank kopen en nuttigen. Volgens Kloekhorst-Augustijn vinden vooral jongeren die net onder of boven de ‘vroegere’ grens zitten (15 tot en met 17 jaar) de nieuwe wetgeving ‘niet eerlijk’. “Velen hadden een ‘overbruggingsregeling’ beter gevonden. Vooral de jongeren die al mochten drinken. De jongeren die wij spreken geven aan dat ze, vanuit gezondheidsoogpunt, begrip hebben voor de nieuwe wetgeving. Het is vaak moeilijk uit te leggen (ook door ouders) dat ze op 31 december nog mochten drinken en vanaf 1 januari niet meer.”

Om de regeling te omzeilen, zoeken jongeren andere manieren om toch gewoon een biertje te drinken. “Elke generatie probeert aan zaken te komen die ‘niet mogen’, dus ook als het gaat om drank. De meest gebruikte manier is het krijgen van drank via een meerderjarige. Maar ook de stijging van het aantal keten in de regio is een logisch gevolg op de nieuwe wetgeving. Op dit moment treffen we voornamelijk 15 t/m 17 jarigen aan in de keet. In de gemeente Dalfsen ervaren we minimale overlast van keten. Als er al sprake is van overlast, dan gaat het meestal om vernielingen of geluidsoverlast. Er worden weinig minderjarige jongeren in beschonken toestand aangetroffen.”

Horeca

Door de invoering, komen er ook minder jongeren in horecagelegenheden. Maar dat komt volgens Erika Kloekhorst-Augustijn niet alleen door de regeling. “Jongeren geven al jaren aan dat de horeca te duur is. Ook is er meer behoefte aan ontmoeting en activiteiten met alleen de vriendengroep. Kleinschaliger dus.”

Hoewel niet alle jongeren even blij zijn met de regeling, hoeft er volgens de jongerenwerkers niets te veranderen. “De komende vier jaar ziet het jongerenwerk als een overbrugging- en gewenningsperiode voor jongeren en hun ouders. Jongeren begrijpen de nieuwe wetgeving wel (en de meeste zijn het er volledig mee eens), maar gevoelsmatig voelen sommige jongeren zich de dupe ervan. Deze specifieke groep zal in de komende jaren de gewenste leeftijd van 18 jaar bereiken. De daaropvolgende generatie weet niet beter dan dat de leeftijd 18 jaar is en zal er daarom ook minder moeite mee hebben.”

Gemeenten

Dat er steeds meer keten in Dalfsen komen, weet ook de gemeente Dalfsen. “Exacte cijfers zijn ons niet bekend. Het aantal fluctueert. De contacten met keethouders lopen voornamelijk via het jongerenwerk.” In Ommen zijn er, volgens de gemeente, geen ‘zuipketen’. “De gemeente, ondersteund door verslavingszorg Tactus, zien dat met name in de privesfeer alcohol door minderjarigen wordt genuttigd. Behalve voorlichting heeft de gemeente geen andere middelen om hier iets aan te doen.”

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.