energie in plaats van groenten in zonnetuin

Iedere dag als hij zich met zijn zelfverwarmde water doucht en naar zijn werk rijdt in zijn door zonne-energie opgeladen elektrische auto, is Gertjan Brand blij. Maar zijn mooiste moment is het ontvangen van zijn energienota, waarop steevast het bedrag van nul euro staat vermeld. Wie wil weten hoe dat kan is aanstaande zaterdag van harte welkom in zijn energieneutrale woning.

Als projectleider en strategisch adviseur op het gebied van energie en duurzaamheid, is Gertjan Brand goed op de hoogte van wat er allemaal mogelijk is op dit gebied en heeft hij zijn eigen woning inmiddels in volledig energieneutrale staat gebracht. “Toen we kort na onze verhuizing vanuit de nieuwbouw naar een semibungalow uit de jaren 60, onze eerste energieafrekening kregen, schrokken we ons rot”, vertelt Gertjan. “Die was een enorm stuk hoger dan we gewend waren, terwijl het woonklimaat in ons nieuwe huis ook nog eens veel oncomfortabeler was. We zijn daarom toen direct begonnen met het toepassen van allerlei energiemaatregelen.”

Gertjan begon met het isoleren van de vloeren, de spouwmuren en het dak en installeerde een warmtepomp en een warmteterugwininstallatie (WTW) in de nieuwe aanbouw. “De warmtepomp verwarmde ook een deel van de bestaande woning”, vertelt Gertjan. “Maar de WTW werkte alleen in de aanbouw.” Met het dalen van de energienota steeg het wooncomfort, maar volgens Gertjan kon het allemaal nog veel beter. “Vorig jaar hadden we daklekkage en dat was een goede reden om het hele dak eraf te halen en te voorzien van een extra laag isolatie en nieuwe dakpannen. Tegelijkertijd hebben we toen nog een stuk van de gevel geïsoleerd en ook in de bestaande woning een WTW geïnstalleerd.”

Omdat aardgas op raakt en je elektriciteit zelf kunt opwekken, besloot Gertjan helemaal gasloos te worden. Hij verving de HR ketel door een elektrische boilertje voor naverwarming van het douchewater uit de warmtepomp, de gaskookplaat door een keramisch exemplaar en liet zelfs de gasmeter uit zijn meterkast verwijderen. “Omdat we sinds we gasloos zijn meer elektriciteit nodig hebben dan we uit de panelen op ons dak kunnen halen, hebben we onze moestuin omgebouwd tot zonnetuin en vol geplant met zonnepanelen. We oogsten nu dus energie in plaats van groenten.”

De zonnetuin ziet er voorbeeldig uit. Omringd door een keurig gesnoeide beukenhaag, zijn de zonnepanelen, stevig gefundeerd en gelegen in strakke grindbedden omringd door een rand van gras, voor een buitenstaander niet te zien. “Ik krijg ontzettende positieve reacties op de zonnetuin”, vertelt Gertjan. “Omdat veel mensen het een mooi alternatief vinden voor de soms ontsierende panelen op een woning of bijvoorbeeld rietgedekt boerderijtje, heb ik met aannemer Heetebrij, energieadviseur Duepa en installatiebedrijf Morrenhof Jansen het initiatief genomen voor Mijn Zonnetuin. Op die manier kunnen we andere mensen die ook een zonnetuin willen aanleggen helpen dit te verwezenlijken.”

Belangstelling? Kijk op www.mijnzonnetuin.nl hoe uw tuin energie kan opleveren.

De familie Brand doet mee aan de Nationale Duurzame Huizenroute. Wie meer wil weten over de energiemaatregelen, kan op zaterdag 25 oktober tussen 10 en 16 uur gewoon bij hen binnenlopen. Fam. Brand, Meeleweg 87, Nieuwleusen.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.