de wildzang 20 jaar laagdrempelige huiskamer

Al twintig jaar runnen Jannes en Henny Kuik restaurant de Wildzang aan de Stationsweg in Ommen. Door laagdrempelig te blijven en een gemoedelijke sfeer te creëren is het prima toefen in het restaurant. “We willen de authentieke sfeer van dit prachtige pand behouden, zonder oubollig te worden”, legt Jannes uit.

Restaurant de Wildzang, destijds nog de Wiltzangk, werd in 1903 gebouwd. “De bouw was gelijktijdig met het tegenoverliggende NS-station en de Wiltzangk diende toen als hotel voor de reizigers. Zij hadden simpelweg een overnachtingsplek nodig. Volgens mij kon je hier toen voor een gulden overnachten”, vertelt Henny.

Vanaf januari 1994 werden Jannes en Henny de nieuwe exploitanten van het pand. Voor die tijd was er een Chinees Restaurant op de bewuste plek. De gele terrasschotten deden het terras lijken op een bushalte. “Het leek ons in het begin niets, maar toen we daar doorheen keken zagen we een prachtig pand en zodoende is het balletje aan het rollen gekomen. De eigenaar van het pand kwam, net als wij, van het platteland. We konden dialect praten en lieten weten dat we geen gekkigheid met gokautomaten of iets wilden runnen, maar juist een restaurant dat bij de sfeer van het pand past. Dat wilde de verhuurder ook graag en daarna ging het snel. Het voelde alsof we een brood kochten, binnen twee weken was het al rond”, blikt Henny terug.

“Vanaf toen moesten we aan het werk. De plafonds, de vloerbedekking, de gordijnen en de muren, alles had een opknapbeurt nodig”, aldus Henny. Jannes legt uit dat ze in het begin moeilijke jaren hebben gehad, maar dat dat ook logisch was. “Het pand had een half jaar lang leeggestaan. Er was dus helemaal geen klandizie meer en we begonnen echt op nul. Ik heb wel eens gasten gehad die al aan tafel zaten, maar toen ze de menukaart kregen zeiden ‘huh, dit is toch een chinees restaurant?’ Langzamerhand bouwden we wat op en uiteindelijk werd het restaurant bekender.”

Tegenwoordig loopt het restaurant prima en dat heeft onder andere te maken met de sfeer die het restaurant uitademt volgens Jannes. “We proberen het woonkamergevoel over te brengen. De drempel is hier gewoon laag en we proberen het de mensen zoveel mogelijk naar het zin te maken, zonder hooghartig te doen. Het restaurant heeft ook een apart zaaltje met open haard ingericht. Daar wordt veel gebruik van gemaakt, net als het sfeervolle tuinterras.”

Eten

Naast de sfeer komen mensen natuurlijk voor het eten naar de Wildzang. “Dat is gewoon goed, alles hier is lekker”, zegt Henny overtuigend. Wij hebben een uitgebreide menu kaart, voor ieder wat wils. Een specialiteit is dan ook moeilijk aan te wijzen door de twee. “De paling is wel mijn specialiteit”, vertelt Jannes na even denken. “Een specialiteit is iets dat je zelf hebt bedacht en wat niet iedereen heeft. Mijn specialiteit is de gestoofde paling, dat heb ik samen met mijn visleverancier bedacht. De gestoofde paling is echt exclusief in ons restaurant. Daarnaast loopt het schnitzelarrangement, waarbij de vierde schnitzel gratis is, erg goed. Daar blijven we ook gewoon mee doorgaan, want daar komen mensen voor.”

Opvolgers

Hoewel het restaurant twintig jaar bestaat, ziet Jannes toch het einde in zicht komen. “Ik ben 63 jaar en mijn vrouw Henny is 61 jaar, dus het pensioen komt er een keer aan. Opvolgers hebben we niet want onze oudste dochter Carmen werkt in de journalistiek en heeft een baan bij RTV Drenthe. Romana werkt bij Dierenpark Emmen. Beide weten hoe het horecaleven in elkaar zit en dat lijkt ze niets. We hopen dat onze gezondheid het toelaat om het jubileum van 25 jaar met dit restaurant vol te maken. Daar gaan we voor”, zeggen Henny en Jannes in koor. “Wie weet kunnen we daarna zelfs eens als gast met een kopje koffie op ons terras zitten.”

Meer foto's