Home / archiefcentraal / buitengebied zorgt zelf voor glasvezel

buitengebied zorgt zelf voor glasvezel

Shoppen, een film kijken, chatten, foto’s versturen, bankieren, bestanden downloaden en informatie opzoeken.

Toen duidelijk werd, dat de reguliere glasvezelaanbieders niet van plan waren om de buitengebieden rondom Ommen te verglazen, was dat een grote teleurstelling voor de bewoners en ondernemers in het gebied. Dus besloten zij zelf het heft in handen te nemen. Het resultaat is een burgerinitiatief van inwoners afkomstig uit diverse plaatselijk belangen. “Ons doel is het aanleggen van glasvezel in het complete buitengebied”, vertelt Gerrit Jan Hagedoorn. “De Provincie heeft hiervoor een subsidie beschikbaar gesteld, maar voor de marktpartijen bleek dit niet interessant. We hebben daarom een werkgroep opgericht en gaan het gewoon zelf aanleggen.”

De werkgroep veranderde in stichting Vechtdal Breed en riep de hulp in van kenniscentrum DCBO. “DCBO gaat straks daadwerkelijk zorgen voor de aanleg”, zegt hij. “Zij brengen het buitengebied in kaart, doen de berekeningen, de techniek en de subsidieaanvraag. Als stichting doen wij het voorbereidende werk en proberen de bewoners van de buitengebieden enthousiast te krijgen. Binnen de stichting vertegenwoordig ik de ondernemers in het gebied, Bert Zandman de agrariërs, Mario den Hoedt alle Plaatselijk Belangen en Ingrid van der Velde doet de PR samen met stagaire Judith Sasbrink. We zijn nu nog op zoek naar een vijfde bestuurslid die verstand heeft van juridische zaken, want ook op dat gebied komt er nog heel wat kijken.”

Als het aan Vechtdal Breed ligt, gaat de schop in het eerste kwartaal van 2015 in de grond. “Dat moet”, vindt agrariër Bert Zandman. “Want we zitten echt te springen om goed internet. Dat geldt voor de burgers in ons gebied, maar zeker voor de ondernemers. Als ik alleen al kijk hoeveel er tegenwoordig op een boerderij geregeld wordt via internet. De melk- en voerrobots zijn erop aangesloten en worden vaak vanuit andere locaties aangestuurd. Sterker nog, als er storing is, dan wordt dat op afstand opgelost door onze leveranciers. Zonder internet zou ik mijn bedrijf niet eens meer kunnen runnen en dat geldt eigenlijk voor ieder ander bedrijf.”

Volgens Mario den Hoedt gaat internet ook binnen de zorg een steeds belangrijkere rol spelen. “Er worden allerlei communicatiesystemen ontwikkeld waarmee bijvoorbeeld ouderen via hun iPad kunnen communiceren met hun huisarts, de apotheker of andere zorgaanbieders”, weet hij. “Ook kunnen zij op deze manier gemakkelijker in contact blijven met hun kinderen en met elkaar. Internet vergroot de leefbaarheid op het platteland, maar dan moet het netwerk natuurlijk wel stabiel zijn en altijd werken.”

En dat doet het nu dus niet. Er zijn plekken binnen de gemeente Ommen, waar de downloadsnelheid niet groter is dan 2 tot hooguit 3 mb. Wil je daarmee een berichtje versturen, dan is een postduif volgens Ingrid van der Velde misschien nog sneller. “Onze dochter moet regelmatig werkstukken uploaden op de website van haar school”, vertelt de inwoonster uit Beerze. “Dan is het elke keer duimen of dat lukt. Want negen van de tien keer is breekt het uploaden gewoon af.”

Vechtdal Breed gaat er dus voor en de bal ligt nu bij de inwoners. Want om daadwerkelijk te kunnen beginnen met de aanleg van het netwerk moet minimaal 60 procent van de bijna 3000 aansluitingen in het buitengebied meedoen. “Op 22 oktober houden we een ambassadeursavond voor de afgevaardigden van de Plaatselijke Belangen. Zij gaan vanaf november de wijk in om mensen te vragen om mee te doen, want dan is het ‘Sluut-An-maand’”, vertelt Zandman. “Wie nu meedoet, kan gebruik maken van de subsidie, waardoor het betaalbaar wordt. Doe je niet mee en wil je het later alsnog laten aanleggen, dan kost het een vermogen. Dus ook voor mensen die van plan zijn om op termijn te gaan verhuizen, is het rendabel. Want met glasvezel wordt je woning beslist meer waard. Dit is absoluut het moment op aan te sluiten.”

Informatieavonden

Voor inwoners van het buitengebied die meer informatie willen over glasvezel worden er informatieavonden georganiseerd in samenwerking met de verenigingen van Plaatselijk Belang, LTO en de OVO.

Maandag 27 oktober Beerze en Beerzerveld

Vrijetijdspark Beerze Bulten, Kampweg 1, 7736PK Beerze

Woensdag 29 oktober Vinkenbuurt, Witharen en Varsen

Gebouw Irene te Witharen, Balkerweg 56, 7738 PB Witharen

Maandag 3 november Lemele, Vilsteren, Giethmen, Zeese, Eerde, Besthmen,

Nieuwebrug en Dalmsholte

Zaal Dijk te Lemele , Korteveldsweg 3, 8148 RD Lemele

Woensdag 5 november Stegeren, Junne, Arriën en Ommerkanaal

Hongerige Wolf, Coevorderweg 27b, 7737PE Stegeren

Donderdag 6 november Bedrijfsaansluitingen voor LTO en OVO leden in buitengebied

Vrijetijdspark Beerze Bulten, Kampweg 1, 7736PK Beerze

Programma op alle avonden

19.30 uur Inloop met koffie

20.00 uur Glasvezel tot in de meterkast, inleiding stichting Vechtdal Breed

20.45 uur Pauze

21.00 uur November “Sluut An maand”

21.45 uur Sluiting

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.