uit hei en dennen ommen

De meeste toeristen hebben Ommen verlaten. Wat zullen ze zich in Ommen vermaakt hebben, want waar vind je een historisch stadje, waar zoveel geboden wordt als in onze Vechtstad. Nu zijn de kinderen weer naar school en begroeten we de senior- toeristen, die met elektrische fiets en een kaart aan het stuur het Vechtdal ontdekken.

Rustige natuurminnende mensen, waar ik ooit ook toe behoorde. Samen met Duitse vriend, die ook dol op Ommen was, reden we hele einden, met slechts de zon als ijkpunt. Nee, die formule werkte niet altijd, wij reden ademloos en eindeloos langs brede vaarten rondom Balkbrug, via onbegrijpelijke wegjes, die dan 3e. blok heetten. Geen pijl op te trekken. Mooie tijden. ‘s Avonds aten we lekker in de Zon, waar we heerlijk lang natafelden. Wij logeerden daar, dus verbleven we nog even in de bar, waar Theo Bakker gezellig met ons meedronk. We aten uit grote bakken ongepelde pinda’s en probeerden Theo’s duif tot zingen te enthousiasmeren. Ik heb daar ooit met een stel Ommenaren het Ommense volkslied meegezongen. Ja, dat is me later verteld, ik heb er geen weet van. Ook probeerde ik uit te vinden of er wellicht familie van mij aan de bar zat. Ik meen met een van Elburg verwant te zijn geraakt, halverwege de avond. Mooie tijden, lang lang geleden.

Deze week reed ik helemaal naar Zuidhorn, net boven Groningen, waar mijn lieve jolige tante woont. Tante had een uitje voor ons bedacht. De Theefabriek in Houwerzijl. Via kronkelige wegjes bereikten we het kleine stadje, waar de Theefabriek huist in een kerkgebouw. Ook daar wordt weinig meer gekerkt. Eerst de theeschenkerij bezocht en heerlijke Fries/Engelse scones met clotted cream en zes soorten jam gesmikkeld. Tuurlijk was daar thee bij en op tante’s advies dronken wij de buitengemeen exotische muntthee met honing. Lekker? Ik zou zeggen, avontuurlijk! Het theemuseum was aandoenlijk simplistisch met onder andere jurkjes bezaaid met gebruikte theezakjes.

Ouders met baby in kinderwagen probeerden het kind dat hartstochtelijk krijste, stil te krijgen met een fopspeen. Door de echo en galm in de kerk ging het iedereen door merg en been. Even met baby naar buiten? Nee hoor, ze aten onverstoorbaar verder aan een tjuttebol. Via de theewinkel verlieten we het o zo fraaie Houwerzijl. Nee, ik hoef vanavond niet meer te eten!

Antoinette

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.