Home / archiefcentraal / tech your future op de de bonte stegge

tech your future op de de bonte stegge

In het bijzijn van Maurits von Martel, wethouder van Onderwijs, Linda Morssinkhof, algemeen directeur OOZ en regio, een delegatie van ouders en leerlingen van alle groepen van de Obs Bonte Stegge in Dalfsen is op maandag 1 september het startsein gegeven van het vier jaar durende traject Tech Your Future. Tijdens een wetenschappelijke lunch werd het programma opgestart.

“Bij Tech Your Future zetten we ons in om techniek en wetenschap meer onder de aandacht te brengen van jeugd en jongeren. Op die manier proberen we het techniek en wetenschapsonderwijs te promoten”, aldus Valerie Braakman, coördinator van Tech Your Future en Eric Groot Koerkamp docent.

Tijdens deze lunch bogen leerlingen, ouders, genodigden en leerkrachten zich op wetenschappelijke wijze over een lastige, maar ook leuke problemen. Uit het scenario’s bleek dat een oplossing niet altijd de goede benadering is, maar dat er meer oplossingsmogelijkheden zijn.

Veel kinderen en volwassenen denken bij wetenschap aan een “professorachtig” type. Wetenschap bedrijven hoeft niet alleen op hogescholen en universiteiten onderwezen te worden. De bakermat van het onderzoekend en ontdekkend leren ligt al op de basisschool . Bij de Bonte Stegge start men met ingang dit schooljaar met de integratie van het ontdekkend en onderzoekend leren. Docent Eric Groot Koerkamp verzorgt samen het lesprogramma dat samen met de leerkrachten is samengesteld. Gedurende 6 cursusbijeenkomsten worden de leerkrachten ingewijd in de grondbeginselen van de techniek en wetenschap. Het geleerde wordt direct bij onderwijsleersituaties toegepast.

Tech Your Future, een initiatief van de hogescholen Saxion en Windesheim, de universiteit Twente en de provincie Overijssel, wil erbij helpen om wetenschap en techniek een logisch, integraal onderdeel te laten worden van de hele schoolbeleving. Wetenschap en technologie zijn net zo belangrijk als rekenen en taal, maar het hoeft bij voorkeur geen apart vak te zijn. Integreren is beter. Wat is het mooi om een techniekles in het Engels te geven aan jonge kinderen. Of een groepje leerlingen te laten rekenen in een technische omgeving, waarbij de uitkomsten van de opgaven meteen toepasbaar zijn. Het blijkt namelijk het onderzoekend en ondernemend leren ook goed in andere vakken in te passen is.

Alle basisscholen en schoolbesturen dienen de integratie van techniek hoog op hun prioriteitenlijstje te zetten, want met ingang van 2020 dient elke basisschool wetenschap en techniek in hun lesprogramma geintegreerd hebben,

Het team, de leerlingen en ouders van de Bonte Stegge worden nu al toegerust voor de nieuwe ontwikkelingen.

Lees ook

Politie heeft winkeldief in Dalfsen na achtervolging te pakken

DALFSEN – In Dalfsen is een winkeldief dinsdagmiddag al snel in zijn kraag gevat. Bij …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.