taalbrunch in bibliotheek ommen

Ter gelegenheid van de Week van de Alfabetisering is op maandag 8 september in de Bibliotheek Ommen een Taalbrunch georganiseerd door het Taalpunt Ommen en de Bibliotheek Ommen. De Taalbrunch werd geopend door Hans Kersbergen, voorzitter van de Werkgroep Laaggeletterdheid Ommen. Hij constateerde naar aanleiding van de lage opkomst dat het duidelijk is dat allen die de laaggeletterdheid willen bestrijden maar één ding kunnen doen: naar organisatie, bedrijven en individuele mensen toegaan en uitleggen wat het Taalpunt voor iemand die laaggeletterd is, kan betekenen.

De taalcoaches leveren maatwerk voor de mensen met een taalvraag. Een heel duidelijk voorbeeld daarvan gaf de taalambassadeur Henri Dunnewind, die al jaren een website onderhoudt over motorcross, maar wel graag wilde dat deze site foutloos de lucht in gaat. Zijn taalcoach is aan de hand van zijn site met hem aan het werk gegaan. Inmiddels heeft hij al tientallen boeken verslonden en is gewoon heel trots op wat hij bereikt heeft. De coördinator van het Taalpunt, Jannet Enoch, gaf nog eens het belang aan van de Taalmeter, als instrument om de eventuele laaggeletterdheid van iemand vast te stellen. Tijdens de brunch kwamen diverse zaken langs: het belang van het netwerken, het belang van het (voor)lezen aan (jonge) kinderen in de vorm van BoekStart en straks ook de Voorleesexpress.

Wethouder Scheele

Wethouder Ko Scheele was namens de gemeente bij de brunch aanwezig. Hij gaf aan dat de gemeente Ommen blij is met een zo enthousiaste groep mensen die zich inspannen om laaggeletterdheid te bestrijden, een probleem dat duidelijk onderschat wordt. Het feit dat bij deze brunch weinig of geen berdrijven /instellingen aanwezig zijn, geeft aan dat er iets aan de hand is: promoten, praten, bezoeken en ook heel belangrijk: aangeven dat lezen ook leuk is! Het financiële vervolg voor 2015 en verder met betrekking tot het Taalpunt is nog onduidelijk, omdat een deel van de gelden nu regionaal bij de gemeente Zwolle zijn gestald, maar de wethouder gaat er vanuit dat dit wel weer in Ommen terecht komt.

Tot slot gaf de heer Scheele aan blij te zijn met een bevlogen ambassadeur als Henri Dunnewind en de inzet van de groep om hem heen. Na een dankwoord van Hans Kersbergen werd de brunch afgesloten waarna door een aantal mensen de Taalmeter nog werd ingevuld op de computers in de Bibliotheek.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.