Home / archiefcentraal / scheele de druk wordt groot

scheele de druk wordt groot

Gelukkig maar, want nog steeds te veel mensen zijn werkloos of hebben het financieel zwaar. En ook nog veel bedrijven en instellingen hebben het moeilijk.

Helaas worden we nog te vaak opgeschrikt door ‘slechtnieuwsberichten’. Zoals afgelopen week toen onze peuterspeelzaalorganisatie Doomijn bekend maakte geen perspectief meer te zien in de kinderopvang in Vilsteren en de Vinkenbuurt. De daling van het aantal peuters is heel fors. Ook de gemeente ziet geen mogelijkheid om het forse financiële tekort op te lossen. Dat voelt als een stevige aderlating.

Ook het bericht van Carinova waarin ze bekend maakt te stoppen met de thuiszorg geeft weer dat we er nog lang niet zijn. Hier kan de gemeente nog wel voorkomen dat in ieder geval de zorg voor onze burgers niet direct stopt. Dit moet wel met vereende krachten gebeuren, en het betekent dat we niet kunnen garanderen dat de vertrouwde gezichten blijven komen. En ook dat voelt als een aderlating. Zeker als je beseft dat al die medewerkers dreigen op straat te komen. Ook hier in onze eigen gemeente.

Ook worden we opgeschrikt met de mededeling van het RIBW dat ze geen kans meer ziet om het sociaal eetcafé te huisvesten. Afgelopen vrijdag heb ik het met eigen ogen kunnen ervaren: het is een mooi kleinschalig initiatief. Ook hier zoeken we met vereende krachten naar een alternatief.

Al deze berichten laten zien dat het terrein van welzijn en zorg stevig onder druk staat. En dat terwijl de stevige rijksbezuinigingen nog moeten komen! Als gemeente probeer je te helpen waar je kan, ondanks dat de gemeente het komende jaar juist op dat terrein extra taken erbij krijgt. De komende tijd staat zowel de gemeente als de samenleving de opgave te wachten om dit zo geruisloos mogelijk te kunnen invoeren. Ik ben blij met de stevige, maar ook opbouwende aandacht vanuit onze Wmo-raad en gemeenteraad daarbij.

Met de stapeling van rijksbezuinigingen en het wegvallen van organisaties wordt het steeds lastiger voor de gemeente om de eindjes aan elkaar te knopen. Gelukkig heeft de coalitie het vorig jaar gepresenteerde bezuinigingspakket overgenomen. We hebben dus een goede basis. We pogen de komende jaren zonder verhoging van de OZB onze begroting sluitend te houden. Dat gaat wel iets vragen van iedereen onze eigen ambtenaren, ondernemers en inwoners, maar ook bijvoorbeeld van onze toeristen. Al met al hebben we een stevig seizoen voor de boeg!

Ko Scheele

Lees ook

VVD wil einde aan overlast op Vechtdallijn

OMMEN – Intimidatie, spugen, geweld en ander ongewenst gedrag. Al jaren is het schering en …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.