Home / archiefcentraal / nazomerend onderweg naar de beschouwingen

nazomerend onderweg naar de beschouwingen

Deze eerste regel van het bekende gedicht van Hendrik Marsman komt zomaar in me op als ik vanaf mijn werkplek naar buiten kijk. Met een heerlijke nazomerzon en bijbehorende temperatuur is het zeker geen straf om in Dalfsen te zijn en te werken.

Op het moment van schrijven van deze column is de Tweede Kamer druk bezig met zijn algemene beschouwingen. Dit is voor pers, parlement en hopelijk ook voor het publiek een jaarlijks hoogtepunt. Wat me opvalt, is dat in de beschouwingen over de beschouwingen (nee, dit is geen typefout) erg veel aandacht uitgaat naar zaken die met de inhoud van de troonrede en de begroting maar weinig van doen hebben. Wie doet het ‘goed’ in het debat en wie heeft het moeilijk? Wordt de regering hard aangepakt, of zijn de fractievoorzitters mild? Wie krijgt het hoogste rapportcijfer? Het is af en toe lastig om uit de beschouwingen te halen wat nu precies de grootste beleidswijzigingen voor volgend jaar zijn en wat we er van gaan merken.

In de gemeentepolitiek zijn de algemene beschouwingen van de fractievoorzitters ook gekoppeld aan de jaarlijkse begroting. Dat staat in november weer op het programma en ik verheug me er nu al op. De verschillende politici maken er veel werk van: een visie op de doelen en activiteiten voor het komende jaar, vragen over de uitvoering door het college en een debat onder elkaar over wat voor de gemeente het beste zou zijn. Heerlijk: een stevig inhoudelijk debat dat goed te volgen is en dat gaat over de mensen zelf en wat ons raakt. Dat op de manier zoals we dat in Dalfsen gewend zijn: gericht op samenwerking onderling en niet op scoren ten koste van de ander. U bent natuurlijk van harte welkom om er bij te zijn in november en zelf eens de vergelijking te maken met Den Haag. Ik ben benieuwd of u tot dezelfde conclusies komt.

Denkend aan Dalfsen zie ik de Vecht overigens rustig doorstromen. Nog even van het zonnetje genieten en dan op richting de beschouwingen.

Joost Leegwater

Raadsgriffier

griffie@dalfsen.nl

Lees ook

VVD wil einde aan overlast op Vechtdallijn

OMMEN – Intimidatie, spugen, geweld en ander ongewenst gedrag. Al jaren is het schering en …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.