Home / archiefcentraal / nabestaanden zware geweldsmisdrijven samen

nabestaanden zware geweldsmisdrijven samen

Op zestienjarige leeftijd werd Pascal Keijzer op gruwelijke wijze om het leven gebracht. De jonge Pascal moest leren leven met de diagnose ADD, een concentratiestoornis waardoor het niet lekker liep op school en dit samen met het onverwerkte verdriet van het overlijden van zijn geliefde opa, kwam hij in het drugscircuit terecht. Hulpverlening door jeugdzorg kwam te laat op gang en acht maanden na de roep om hulp, lag op de sterfdag van Pascal een van jeugdzorg op de mat. Te laat want op Koninginnedag 2007 werd er door twee mannen “uit het circuit” emotieloos met Pascal afgerekend.

Moeder Jolanda, vader Jack en broer Remy moesten het vanaf dat moment doen met de herinneringen aan hun Pascal. De familie sloot zich aan bij de vereniging ouders van een vermoord kind de VOVK. Jack Keijzer wilde aan de wereld bekend maken in wat voor situatie je als nabestaanden terecht komt. Hij knokte op een nette manier tegen jeugdzorg en had het gevoel dat in het rechtssysteem een aantal zaken niet klopten. Hij kreeg sterk de indruk dat het louter en alleen om de dader draaide en dat er zaken voor verbetering vatbaar waren. Hij ging zich daarvoor inzetten en werd vice voorzitter van de VOVK en ging voorlichtingswerk in het onderwijs doen. Jack wil dat er uiteindelijk echt wordt geluisterd naar al die nabestaanden die nog steeds vastlopen in het ambtelijk apparaat. Het stilzwijgen van nabestaanden is hiermee doorbroken. Jack is thans voorzitter van de stichting Aandacht doet Spreken (ADS). Dit is een lotgenotencontactgroep waarin nabestaanden van slachtoffers van ernstige geweldsmisdrijven zich verenigen. Inmiddels is er al veel bereikt. Het vragen om aandacht en het durven spreken over hetgeen het geweldsmisdrijf heeft aangericht, heeft uiteindelijk geleid tot meer aandacht vanuit hulpverlening, overheid, politiek en media. De vereniging ADS organiseert veel lotgenotenbijeenkomsten. Nabestaanden kunnen tijdens de bijeenkomsten hun gevoelens, onmacht en ervaringen met lotgenoten delen.

Het weekend van 29, 30 en 31 augustus stond in het teken van verwerking bij kinderen en werd er in Ommen bij De Repelaerhoeve in De Wolfskuil een kidsweekend gehouden. Regiobestuurslid, de in Ommen woonachtige, Arie van Tongeren is de trekker van dergelijke evenementen in Overijssel. Arie is zelf nabestaande van een ernstig geweldsmisdrijf omdat zijn zoon Gerrit-Jan door zinloos geweld om het leven is gekomen. Hij kreeg tijdens het uitgaan bij De Leeren Lampe in Raalte een klap tegen zijn hoofd en is aan de gevolgen hiervan overleden. “We komen er nooit overheen, we leren ermee leven en deze bijeenkomsten helpen ons en men voelt zich hier begrepen. Dit weekend staat in het teken van onze kinderen en zij kunnen vandaag even helemaal kind zijn en met elkaar spelen en praten, dat helpt”, aldus Arie.

Dit jaar vindt op zaterdag 20 september de Dag Herdenken Geweldslachtoffers (DHG) plaats in Groningen. Deze dag wordt jaarlijks gehouden op de zaterdag van week 38 en is een initiatief van de drie lotgenotenorganisaties: Stichting Aandacht Doet Spreken (ADS), Vereniging Ouders van een Vermoord Kind (VOVK) en Vereniging Veiligheid Respect en Solidariteit (VVRS).

Volgend jaar zal deze herdenkingsdag plaatsvinden in Ommen en zal onder andere het Lint met alle namen van de geweldslachtoffers door Ommen gedragen worden. Op dit Lint staan meer dan 300 namen en de lijst wordt elk jaar langer. “Het vasthouden en dragen van het lint met de naam van jouw dierbare is bijzonder en we vragen hiermee aandacht voor alle mensen die achterblijven met rouw en verdriet door zinloos geweld”, zegt Jack Keijzer. Hij is er elke dag mee bezig. Naast zijn fulltime baan in het onderwijs is hij dagelijks bezig met de werkzaamheden voor de stichting ADS. De stichting gaat in volle vaart door met het vergroten van de rol van het slachtoffer.

“We zijn nu bezig met het streven naar verdergaande verbetering van de bejegening van de officieren van justitie tijdens de rechtszaken en we vragen om meer begrip voor de slachtoffers. We willen graag dat de rechters de vonnissen gaan uitleggen zoals wat de inleidende rede is om tot een eis te komen en dan het liefst in Jip-en-Janneke taal zodat iedereen het begrijpen kan”, aldus de voorzitter van ADS, Jack Keijzer.

Lees ook

Lifeline van Serious Request onthaald in Ommen

OMMEN – De dj’s van 3FM zijn maandag onthaald in Ommen. Ze trekken met hun …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.