Home / archiefcentraal / grijze container verdwijnt in dalfsen

grijze container verdwijnt in dalfsen

In deze container mag plastic en sap- en melkpakken én blik. Eén keer per vier weken is een gratis huis-aan-huis ophaalronde.

Door deze oranje container hebben de inwoners volgens het college steeds minder restafval. De grijze container is dan niet meer nodig. Daarvoor wordt in iedere buurt een ondergrondse afvalcontainer geplaatst voor zakken restafval. Voor het openen van de klep krijgt ieder huishouden een pas. In de dorpen worden de oude grijze containers opgehaald. De inwoners van het buitengebied kunnen de grijze container blijven gebruiken voor restafval. Hier worden geen ondergrondse afvalcontainers geplaatst.

Wethouder Klaas Agricola: “Omgekeerd inzamelen is goed voor het milieu en de portemonnee”. In Hoonhorst en andere gemeenten is deze nieuwe werkwijze succesvol. Inwoners hebben minder restafval en meer hergebruik. Per maand heeft een gemiddeld gezin slechts één of twee volle zakken restafval. Doordat plastic, drankpakken en blik niet meer in het restafval komen, stijgt het hergebruik richting 90 procent. Een ander voordeel is inwoners niet meer hoeven te wachten totdat het restafval wordt opgehaald. Door minder restafval, dalen ook de kosten. Een gemiddeld huishouden kan jaarlijks hierdoor 45 euro besparen.

Nieuwe werkwijze

De volle vrachtauto’s gaan naar een sorteerfabriek. Met speciale machines wordt plastic, sap- en melkpakken en blik gescheiden en verwerkt tot grondstoffen voor nieuwe producten. Zorgen de ondergrondse buurtcontainers voor overlast? Op veel plekken staan al jaren ondergrondse afvalcontainers. Deze containers veroorzaken weinig tot geen overlast. Ze zijn robuust en het gebruik is eenvoudig. De nieuwe ondergrondse buurtcontainers worden geplaatst op logische en veilige plekken, zoals een plein of uitgang van een buurt.

Planning

Eind 2014 start de voorbereiding en de bewonersavonden. Tijdens deze avonden krijgen de inwoners ook informatie over de werking van de container en afvalscheiding. Bovendien wordt er een logische plek besproken voor de ondergrondse containers.

In het voorjaar 2015 worden de nieuwe ondergrondse afvalcontainers geplaatst en de grijze en oranje container omgewisseld. Het doel is om voor de zomer te starten met de nieuwe werkwijze. Speciale buurtavonden worden georganiseerd om samen met de bewoners de beste plek te vinden.

Op 20 oktober neemt de gemeenteraad een besluit over het voorstel van het college van burgemeester en wethouders.

Lees ook

Statenlid Claudi Groot Koerkamp (GroenLinks) uit Wijhe stapt op

WIJHE – Statenlid Claudi Groot Koerkamp van GroenLinks heeft besloten te stoppen met haar werk …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.