Home / archiefcentraal / cursisten nederlands lezen voor op kinderopvang

cursisten nederlands lezen voor op kinderopvang

Wat zou tante vinden van de taart die Woezel en Pip niet met bloem, maar met bloemén en modder hadden gemaakt? Op 9 en 10 september hoorden de kinderen van Landstede Kinderopvang in Ommen het van cursisten Nederlands en NT1 bij Landstede Training, Opleiding & Advies. Zij lazen voor uit het boekje ‘Woezel & Pip Avonturen in de Tovertuin’. Maar zij waren niet de enigen: afgelopen dinsdag werden maar liefst 55.000 kinderen – een voorleesrecord! – voorgelezen. De activiteit vond plaats in de Week van de Alfabetisering, die als thema ‘Tijd voor taal’ had.

Maar het bleef niet bij voorlezen alleen. “Dinsdagmiddag heeft een stagiaire met de kinderen een eigen ‘tovertuin’ gemaakt: “Samen echte bloemen zoeken en planten, zelf een boom maken van bijvoorbeeld wc-rolletjes en daarmee buiten een eigen tuin aanleggen”, zegt pedagogisch medewerker Yvonne Reimert.

Assistent leidinggevende Hanneke Weelink licht toe: “Als een bepaald onderwerp leeft bij de kinderen gaan wij daar – zolang het hun interesse heeft – dieper op in met allerlei activiteiten. Dat past bij Reggio Emilia, de pedagogische visie van Landstede Kinderopvang.”

Eigen belevingswereld

Voorlezen aan kinderen is volgens Weelink belangrijk: “Het is goed voor hun taalontwikkeling en de taalvaardigheid op latere leeftijd. Ook vergroot het hun woordenschat, het plezier in lezen en stimuleert het hun sociale, emotionele en creatieve ontwikkeling.” Zowel ouders, leerkrachten als pedagogisch medewerkers hebben volgens Weelink de taak om kinderen te enthousiast te maken voor lezen. “Bij Landstede Kinderopvang dagen we kinderen – vanuit hun eigen belevingswereld – uit tot leren en de wereld ontdekken. We doen dit door hen een rijke omgeving te bieden waarin taal, lezen en voorlezen belangrijke onderdelen zijn.” Ook voor de cursisten was het voorlezen leerzaam: zij konden op deze manier hun taalvaardigheid oefenen.

Week van de Alfabetisering

Het Woezel & Pip voorleesrecord was een activiteit voor 2- t/m 6-jarigen. Het vond plaats in de Week van de Alfabetisering (8 t/m 14 september), een initiatief van Stichting Lezen & Schrijven. Er werd voorgelezen op kinderopvanglocaties en basisscholen om aandacht te vragen voor het belang van dagelijks voorlezen voor de taalontwikkeling van kinderen en het voorkomen van laaggeletterdheid. Landstede Kinderopvang deed op verschillende locaties, waaronder ook de bso-locaties in Ommen, mee met het voorleesrecord.

Lees ook

Lifeline van Serious Request onthaald in Ommen

OMMEN – De dj’s van 3FM zijn maandag onthaald in Ommen. Ze trekken met hun …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.