Home / archiefcentraal / arnos avonturen leerfabriek

arnos avonturen leerfabriek

Een soort “leerfabriek” dus. Dat is natuurlijk prachtig voor Nieuwleusen en omstreken! Nu nog een mooie en nuttige invulling voor al die vrijkomende schoolgebouwen vinden.

Goed en bereikbaar onderwijs voor ieder kind wordt door de bevolkingskrimp een grotere uitdaging. Want combinatieklassen met drie jaargroepen en een beperkt aantal leeftijdsgenoten zijn natuurlijk niet ideaal.

Leerkrachten moeten dan alle zeilen bijzetten om de kwaliteit overeind te houden. Zonder de juiste maatregelen zullen in het basisonderwijs scholen op willekeurige plekken omvallen. In sommige andere dorpen is het nu al onvermijdelijk dat scholen worden samengevoegd. Dit kan ten koste gaan van de keuzevrijheid. Daarom zijn nu uitgekiende maatregelen nodig om kwalitatief en bereikbaar onderwijs zo goed mogelijk in stand te houden. Schoolbesturen gaan over het onderwijsaanbod. Samen met gemeenten zijn zij nu aan zet om het onderwijs toekomstbestendig te maken. Op welke plek een school moet blijven en waar een samenvoeging wenselijk is.

Onze kinderen gaan naar OBS Vinkenbuurt. Een kleine maar fijne school. Door de voorspelde bevolkingskrimp dreigen dat soort plattelandsscholen helaas nog kleiner of te klein te worden. De zogenaamde kleine-scholentoeslag van het Rijk helpt mee om de school in stand te houden. Doch juist dat behoud van die toeslag kan schoolbesturen achter over laten leunen. Het verplichtende karakter om samen te werken is immers geslonken. Er is een stok achter de deur nodig voor schoolbesturen om meer samen te werken, te specialiseren of andere creatieve oplossingen te vinden.

De basisschool houden we natuurlijk het liefst dicht in de buurt. Door een vervoersvoorziening als een schoolbus zouden we een wat grotere afstand best kunnen overbruggen. Toch is het niet te vergelijken met de aanwezigheid van een levendige voorziening als een school in een buurtschap als de Vinkenbuurt. Naast de “leerfabriek” blijft er dan tenminste 1 alternatief over met kwalitatief goed en bereikbaar onderwijs!

Arno van Dijk

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.