Home / archiefcentraal / werk aan dijken langs de vecht

werk aan dijken langs de vecht

Waterschap Vechtstromen pakt een aantal locaties aan langs de Vecht waar de dijken niet helemaal goedgekeurd zijn. Het doel is om de dijken langs de Vecht op deze negen locaties weer te laten voldoen aan de veiligheidsnorm. Acht locaties worden verhoogd naar de gewenste toetshoogte. Op één locatie wordt de dijk opnieuw geprofileerd, zodat deze weer stabiel is. Er is geen gevaar voor de omgeving. De dijken zijn veilig, maar voldoen niet aan de gewenste toetshoogte.

Veiligheid bij hoog water

Het doel is dat de waterkeringen ofwel dijken die niet op hoogte zijn of niet stabiel genoeg, weer aan de maatgevende hoogwaternorm voldoen met voldoende hoogte. Hierbij wordt rekening gehouden met klink en zetting. Als inderdaad opgehoogd gaat worden, wordt de hoogte gerealiseerd ten opzichte van het maatgevend hoogwater.

Werk met werk maken

Soms kan er gebruik worden gemaakt van andere werkzaamheden. Zoals een deel van de dijk dat op hoogte gebracht wordt met het wegonderhoud van de gemeente. En soms is het risico minimaal zodat er permanent afgeweken wordt van de norm, bijvoorbeeld in tuinen en het bos en als er in de nabijheid wel voldoende hoogte aanwezig is.

Binnen de dijken

Alle werkzaamheden vinden volledig plaats in het winterbed van de Vecht. Dit is tussen de grote dijken van de Vecht. Het werk wordt uitgevoerd in nauwe samenwerking en afstemming met de gemeenten Hardenberg en Ommen, betrokken aanliggende bedrijven en aanliggende bewoners en beheerders van in de waterkering aanwezige nutsleidingen. De werkzaamheden zijn tussen 15 augustus en 15 oktober.

Toetsing 2009

Het waterschap Velt en Vecht heeft in juli 2009 de toetsing van de regionale waterkeringen in Overijssel afgerond. In totaal is 92 kilometer regionale waterkeringen in Overijssel getoetst waarvan 57,5 kilometer natuurlijke hoogten langs de Vecht, 25 kilometer dijken langs de Vecht, 8,5 kilometer dijken langs het Afwateringskanaal en 0,8 kilometer langs de Dooze. Ruim 2 kilometer bedijking is niet getoetst omdat deze dijkvakken binnen projecten vielen (Loozensche Linie en Mölnmarsch) en recent nieuw zijn aangelegd, waarbij rekening is gehouden met de toetsingseisen voor regionale keringen.

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.