waar gaan al die ganzen toch naartoe

“De ganzentrek die je in deze tijd van het jaar ziet zijn vaak grauwe ganzen. Ze zijn op weg van voedselplaats naar slaapplaats of andersom. Grauwe ganzen zijn van origine de enigste wilde Nederlandse ganzen die hier voorkomen. Je kunt ze het hele jaar waarnemen, maar omstreeks juli, augustus gaan ze in grotere groepen bij elkaar vliegen”, vertelt Hein Kogelman van de IVN. De laatste weken zagen wij zo ontzettend veel ganzen overvliegen, dat we het toch wel een tijd vonden om informatie in te winnen.

Reden voor de trek in grote groepen is eigenlijk heel simpel. Hein: “Vooral buiten de broedperiode gaan ze in grote groepen dagelijkse verplaatsingen aan in een beperkte omgeving. Dit is puur voor de veiligheid. Dikwijls zie je ook dat ganzen zich massaal verzamelen op bepaalde plekken om dan na verloop van tijd gezamenlijk weg te vliegen naar voedsel- of slaapplaats, dit wordt ook veel gedaan door bijvoorbeeld spreeuwen, kraaien, lijsters, duiven en vele andere vogels.”

Het is niet altijd koek en ei geweest met de Grauwe Gans. Hein: “Deze soort was in de 70-er en 80-er jaren op sterven na uitgeroeid. Door soortgerichte bescherming en natuurlijk ook een afschotverbod is deze standvogel gered. Ze nemen vooral de laatste twintig jaar zeer goed toe qua aantallen’.”

Valt jou ook iets op in de natuur? Stel je vraag via redactie@vechtdalcentraal.nl en wij gaan op zoek naar een antwoord.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.