Home / archiefcentraal / vov wil ervaring eigen bijdrage wmo weten

vov wil ervaring eigen bijdrage wmo weten

De VOV heeft het college van burgemeester en wethouders van Ommen enkele vragen gesteld over de ervaringen met de nieuwe systematiek voor eigen bijdragen voor WMO-voorzieningen. De partij wil onder andere weten hoeveel vragen de gemeente Ommen van de inwoners heeft gehad sinds de invoering van de nieuwe systematiek voor de eigen bijdragen.

Ook wil de VOV weten of het college heeft onderzocht of de bekendmaking van de nieuwe systematiek bij de inwoners c.q. gebruikers van de voorzieningen toereikend is geweest en of het college zicht heeft op het aantal vragen en bezwaren dat er bij het CAK door inwoners van Ommen is ingediend over de opgelegde eigen bijdragen en zo ja, hoeveel dit er zijn.

De systematiek werd in april/mei 2014 gewijzigd. De uitvoering van de inning van eigen bijdragen is ondergebracht bij het CAK. Voor het vaststellen van de hoogte van de eigen bijdragen in 2014 hanteert het CAK de inkomenspositie van 2012. Voor het vaststellen van de maximale hoogte van de eigen bijdrage kijkt het CAK naar het eigen inkomen, het inkomen van de partner en hanteert een percentage van het eventuele eigen vermogen. De eigen bijdragen voor iedere voorziening worden afzonderlijk berekend en bij elkaar opgeteld tot aan het maximale bedrag voor de eigen bijdrage. Dit kan tot een flink bedrag aan eigen bijdragen leiden.

De VOV wil dan ook weten hoeveel inwoners van Ommen zich bij de gemeente Ommen hebben gemeld dat er financiële problemen ontstaan door de hoogte van de nieuwe eigen bijdragen en hoe de gemeente omgaat met situaties waarin financiële problemen zijn ontstaan door de eigen bijdrage.

Daarnaast wil de partij weten hoeveel gebruikers van voorzieningen zich vanwege de eigen bijdrage bij de gemeente Ommen hebben gemeld met een verzoek om een (niet tot weinig gebruikte) voorziening in te leveren of te laten verwijderen, bijvoorbeeld omdat er vanaf 2014 naast afschrijvingsbedragen ook een eigen bijdrage voor onderhoud van de voorzieningen wordt gevraagd. De VOV wil dan ook direct weten welke kosten hiervan voor de gemeente zijn en wat er met de ingeleverde voorzieningen gebeurt.

Lees ook

Statenlid Claudi Groot Koerkamp (GroenLinks) uit Wijhe stapt op

WIJHE – Statenlid Claudi Groot Koerkamp van GroenLinks heeft besloten te stoppen met haar werk …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.