stefan kuks eerste watergraaf vechtstromen

Commissaris van de Koning Ank Bijleveld-Schouten heeft woensdag 20 augustus Stefan Kuks geïnstalleerd als watergraaf van waterschap Vechtstromen. Daarmee is hij de eerste watergraaf van dit jonge waterschap.

Tijdens een bijzondere vergadering van het algemeen bestuur van het waterschap legde Kuks ten overstaan van Bijleveld de belofte af. In de vergadering werd met nadruk stil gestaan bij de intensieve en goede samenwerking tussen provincie Overijssel en waterschap Vechtstromen. Commissaris van de Koning Ank Bijleveld-Schouten: “Neem nou De Doorbraak. Ontzettend mooi om te zien hoe bij de aanleg van deze nieuwe beek het werken aan waterveiligheid en het voorkómen van wateroverlast samen loopt met de aanleg van een belangrijke ecologische verbindingszone tussen Noordoost Twente en de Sallandse Heuvelrug. En zo zijn er nog veel meer voorbeelden van innovatieve samenwerking te benoemen.”

Watergraaf Stefan Kuks beaamt dat: “Juist door die goede samenwerking kunnen we maatschappelijke waarde creëren. Door doelen aan elkaar te koppelen, belangen te verbinden en anders te denken ontstaan kansen en werken we aan nieuwe oplossingen voor vraagstukken van nu en morgen. Zo werken provincie en waterschap in het kader van de Klimaatactieve Stad nauw samen met gemeenten om de gevolgen van de klimaatverandering in stedelijk gebied tegen te gaan of op te vangen. De samenwerking versterkt de vertrouwensrelatie en het partnerschap tussen beide organisaties. Ik ben trots dat ik daar als watergraaf van Vechtstromen aan mag bijdragen.”

Stefan Kuks (1961, Enschede) was van 2007 tot en met 2013 watergraaf van waterschap Regge en Dinkel. Met ingang van 1 januari van dit jaar vervult hij de functie van interim-voorzitter van Vechtstromen. Daarnaast is hij lid van het dagelijks bestuur van de Unie van Waterschappen in Den Haag en hoogleraar Water Governance aan de Universiteit Twente.

Onpartijdig

Een watergraaf (bij veel waterschappen ook bekend als dijkgraaf) is de onafhankelijke en onpartijdige voorzitter van het algemeen en dagelijks bestuur van het waterschap. De watergraaf wordt benoemd door de Kroon voor een periode van zes jaar.

Vechtstromen

Waterschap Vechtstromen beheert vanaf 2014 het water voor circa 800.000 inwoners van Twente, Noordoost Overijssel en Zuidoost Drenthe. De naam Vechtstromen is afgeleid van de Vecht, de grootste rivier in het beheer gebied waar ook de Twentse rivieren Regge en Dinkel in uitmonden. De Regge, de Dinkel en de Vecht vormen samen één samenhangend watersysteem. Door de fusie is het beheer daarvan in handen van één organisatie komen te liggen en wordt een structurele besparing van circa 16 miljoen euro per jaar gerealiseerd.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.