Home / archiefcentraal / spijkerschrift baksel van niks

spijkerschrift baksel van niks

Ik vind het maar vreemd. Op school van Seniorzus zijn ze daar heel duidelijk in: roken is verboden. En gezien de leeftijden van deze scholieren op het voortgezet onderwijs lijkt mij dat heel helder. Want Nix is immers de afspraak en daar zouden ook scholen heel duidelijk over moeten zijn.

Dus ik kras ja door. En dat wordt niet begrepen. Want thuis rookt hij. Ik begrijp zijn onbegrip, want het ouderlijk besluit is zeer tegenstrijdig. Aan de ene kant kopen wij het rookwaar voor hem, omdat het anders niet te controleren is wie of wat het voor hem koopt. Maar aan de andere kant geven wij geen toestemming om te roken. Het was in den beginsel zelfs een verbod. Maar inmiddels is het een padstelling. Het is kiezen tussen twee kwaden. Roken doet hij toch, dus liever gedoogd dan stiekem met Joost-en-weet-ik-wie-en-waar-nog-meer.

Hij reageert heel stellig door mij te verkondigen dat hij het briefje dan wel even ondertekent, maar met zijn handschrift valt hij toch door de mand en daarbij mail ik mijn antwoord liever aan school. Ja, Leer mij mijn pubers kennen. Als moeder ben ik niet van gisteren.

Drank is net zo’n Nix-issue. Gelukkig ligt daar niet zo’n druk op. Hij neigt niet zo erg naar deze mee-doenerij. En als hij dan in de vakantie na een dag hard werken vindt dat hij een biertje heeft verdiend en wij zijn harde werken ook waarderen dan mag hij één radlertje. Onder onze toezicht mag dat niet zo’n punt zijn. Zie ik vervolgens dat hij zijn flesje opent met zijn gebit, vraag ik me af of zijn hersenen al voor zijn alcoholgebruik beneveld zijn. Of opgerookt.

Bij tijd en wijlen vind ik het opvoeden behoorlijk moeilijk. Waarschijnlijk geldt dat andersom voor het kind net zo. Pubers zijn pubers, en staan open voor nieuwe ervaringen. ADHD-pubers hebben net iets meer uitdaging nodig dan gemiddeld om daarvan de grenzen op te zoeken. Ik vraag me af hoe andere ouders dit doen en hoe zij omgaan met de campagne van Nix. Zoals het roken bijvoorbeeld. Maar dat is aan een puber moeilijk uit te leggen om daar maar helemaal niet aan te beginnen. Opvoeden is een flinke beproeving, maar soms bak ik er voor mijn gevoel helemaal niks van.

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.