Home / archiefcentraal / sanne fietst naar maatje 40

sanne fietst naar maatje 40

“Elke dag fiets ik een kilometer of dertig”, vertelt de 87-jarige Janny van Spijk uit Maasbracht. “Dat doe al ik vanaf het moment dat ik gestopt ben met werken. Fietsen houdt je fit. Ik ben nu 87, maar vrijwel nooit ziek en altijd in goede conditie. In september doe ik alweer voor de tiende keer mee aan de Vechtdal Fietsvierdaagse. Ditmaal samen met mijn kleindochter van 24, die ik ook helemaal aan het fietsen heb gekregen.”

Janny fietst niet op een elektrische fiets, maar op een sportfiets met dunne bandjes. Haar gemiddelde snelheid ligt rond de twintig kilometer per uur. Een snelheid die door haar kleindochter met moeite wordt bijgehouden. “Ik fietste nooit”, vertelt Sanne. “Ik hield helemaal niet van sport, maar wel van lekker eten, dus ik wist echt wel waar mijn extra kilootjes vandaan kwamen. Toen ik na de afgelopen kerstdagen moest concluderen dat ook maat 46 nu echt te klein was geworden, besloot ik er wat aan te doen. Mijn oma bood het aan om samen met me te gaan fietsen en zo is het begonnen.”

De eerste maanden waren zwaar voor Sanne. Na een ritje van een kilometer of vijf met een snelheid van acht kilometer per uur was ze bekaf. “Verschrikkelijk. Ik was helemaal kapot en drijfnat van het zweet, terwijl mijn oma nog zo fit als een hoentje was. Het is maar goed dat zij me dwong om door te gaan, anders had ik dat vast niet gedaan”, lacht Sanne. “Inmiddels heb ik een redelijke conditie en maak ik driemaal per week met mijn oma een fietstocht van tussen de 25 en 25 kilometer. Ik merk dat ik het steeds beter volhoud en ook steeds sneller kan fietsen.”

Om een doel te hebben, nodigde Janny kleindochter Sanne uit om op haar kosten een weekje vakantie met haar te houden. Maar dan wel een sportieve vakantie. “Ik trakteer Sanne op een weekje fietsen in het Vechtdal”, vertelt oma Janny. “We hebben een arrangement geboekt op een camping en zitten daar in de eerste week van september in een stacaravan. Dan wordt daar de Vechtdal Fietsvierdaagse gehouden met afstanden van 40 en 60 kilometer. Normaal doe ik altijd mee met de 60, maar dit jaar streven we ernaar om de 40 kilometer te doen. Wat zal dat een overwinning zijn voor mijn kleindochter.”

Sanne knikt. “Ik hoop dat ik het haal. In elk geval fiets ik mezelf weer een stukje slanker. Ik draag nu maat 44. Op zich niks mis mee, maar als 24-jarige wil ik toch minimaal in maatje 40 kunnen.”

Volg het voorbeeld van Janny van Spijk en doe ook mee met de Vechtdal Fietsvierdaagse. Deze wordt gehouden van 2 t/m 6 september en start op diverse plekken in het Vechtdal. Leden van de Rabobank genieten extra voordeel en krijgen een gratis dagkaart van hun bank! Kijk voor meer info op www.vechtdalfietsvierdaagse.nl

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.