Home / archiefcentraal / sallandse markten ommen weer afgelopen

sallandse markten ommen weer afgelopen

Met de organisatie van de zogeheten Sallandse Markten op de maandagavond kan het Ommer Streekmuseum terug zien op een geslaagd seizoen. Deze week was de laatste markt van een serie van zeven die het streekmuseum al jaren op rij organiseert.

Tijdens een aantal maandagavonden was de regen wel spelbreker, maar dat hinderde de honderden bezoekers niet een bezoek te brengen aan dit sfeervolle evenement. Nieuw was dit keer dat de toegang gratis was. Dit had een gunstige invloed op het bezoekersaantal.

De Sallandse markten waren verdeeld over het museumterrein, museum, tolhuis en bij de molen kon het publiek kijken naar oude ambachten en kunst. Kunstenaars demonstreerden en boden bovendien hun huisvlijt te koop aan. Goochelaar Magic John was present en muzikanten op harp en viool verhoogden de sfeer. Trekkers waren de lekker bakgeurtjes van de pannenkoeken en knieperties. In de bijenstal had de imker het druk en ook de molenaar op molen Den Oordt had aan belangstelling niet te klagen.

Met deze Sallandse markten speelt het streekmuseum in op de aanwezigheid van de vele toeristen die de Vechtstad overspoelen. “Op maandag zijn maar weinig activiteiten in de regio. De toerist wil elke dag vermaakt worden”, aldus museumbeheerder Harold Dokter. “Natuurlijk biedt het museum met het streekeigen karakter van Ommen en omgeving voldoende om een paar uurtjes leuk vermaakt te worden. Maar met bijzondere activiteiten komt het publiek makkelijker over de drempel”.

Een bezoek aan het Streekmuseum in Ommen is het hele jaar een bezoek meer dan waard. Gevestigd in een molen en een tolhuis zijn in het streekmuseum historische voorwerpen te zien en klederdrachten uit vervlogen tijden. Er is een oud schoolinterieur uit het begin van de twintiger eeuw, een ouderwets huiskamertafereel en een oudsaksische boerenkeuken. In een vaste opstelling worden onder andere oude gereedschappen, klederdrachten, sieraden en letterdoeken uit eigen streek tentoongesteld.

Enkele blikvangers van het museum zijn een wisselblok uit het oude NS-station van Ommen, een brandweerspuit en etsen en pentekeningen van kunstenaar W.G. Höfker met Ommen en omgeving als onderwerp. Verder is er veel informatie over de Ster van het Oosten en Krishnamurti, Gevangenkamp Erika, over de Tweede Wereldoorlog, over Baron van Pallandt van Eerde en de Padvinderij van vroeger.

Het Streekmuseum is te vinden aan Den Oordt 7 in Ommen, aan de noordkant van de Vechtbrug. De openingstijden zijn dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur en zaterdags van 13.00 tot 16.30 uur.

Lees ook

Vechttoneel komt met plattelandsstuk

OMMEN – De leden van het Vechttoneel zijn al weer druk aan het oefenen voor …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.