Home / archiefcentraal / over de grens werken bij againenagain

over de grens werken bij againenagain

‘Ik vind het hier geweldig’, zegt Alex uit Roemenië. ‘Ik zou hier nog wel een jaar willen blijven.’

‘Van te voren vroegen we ons af of het goed zou gaan met de communicatie en zo’, zegt unithoofd Herman Gerrits die heeft gezorgd voor de begeleiding van de buitenlandse jongeren. ‘Maar het ging geweldig. Ze waren heel gemotiveerd en hebben veel werk verzet.’ Vijf jongens en twee meisjes uit verschillende landen in Europa werkten drie dagdelen per week of meer mee. ‘De een pakte kleding in, de ander hield zich bezig met boeken en video’s, een derde sorteerde goederen en Alex, een heel technische jongen, hield zich bezig met reparaties van apparatuur. Die kwam bijna elke dag. Het was een prima uitkomst, zo gedurende de zomer, wanneer toch veel van de reguliere vrijwilligers op vakantie zijn. Super!’ Noggus&Noggus staat altijd open voor samenwerking en deelname aan nieuwe initiatieven. ‘Leerlingen van Boslust, een school voor zeer moeilijk lerende kinderen, helpen regelmatig mee en maken de mooiste dingen. We werken bijvoorbeeld ook samen met Forensisch Psychiatrisch Centrum Veldzicht, waar weggegooide computers gedemonteerd worden.’

Alex uit Roemenië zou wel in Nederland willen blijven. ‘In Roemenië is moeilijk werk te vinden en als je een baan vindt, word je vaak zo slecht betaald dat je er niet van kunt leven. In Nederland is het heel anders. En dan gaat het me nog niet eens zozeer om materiële zaken, maar ik kijk naar de mensen, hoe ze doen en hoe ze denken. Hier is men heel vriendelijk. Op mijn eerste dag zocht ik het postkantoor. Er stopt een auto naast me en de bestuurster vraagt: kan ik u ergens mee helpen? Ik was helemaal verbaasd.’ Ook de manier van leven en omgaan met het milieu spreekt Alex aan. ‘Winkels als Noggus&Noggus ken je in Roemenië niet. Als daar tweedehands spullen worden verkocht, vragen ze er heel veel voor. Het draait alleen om geld. Ze denken er niet om milieu, duurzaamheid speelt er helemaal niet. Ik woon in Boekarest. Als mensen hun auto voor hun voordeur willen zetten en er staan een paar bomen in de weg, zagen ze die gewoon om.’ Alex heeft genoten, de afgelopen weken. ‘Ik zou wel bij Noggus&Noggus willen blijven, drie dagen per week of zo. En dan verder kijken hoe ik hier in de techniek iets kan bereiken. Ik vind het geweldig hier.’

Achmed uit Spanje en Leon uit Frankrijk zijn ook tevreden. ‘De mensen zijn aardig en attent, en Noggus&Noggus is een prima winkel die veel met duurzaamheid en het milieu doet. We hebben hier veel geleerd en bovendien was het ook heel leuk werken met de mensen hier.’ En natuurlijk hebben ze ook een woordje Nederlands geleerd. ‘Goedemorgen’, zeggen ze met een charmant accent. En dan grinnikend: ‘Mooie vrouw!’ En als je vraagt of ze weten wat Noggus&Noggus betekent, antwoorden ze in koor: ‘Again&Again!’.

Lees ook

Lifeline van Serious Request onthaald in Ommen

OMMEN – De dj’s van 3FM zijn maandag onthaald in Ommen. Ze trekken met hun …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.