ommer bissingh hanzedag van start

Een van de hoogtepunten van de dag is de Hanzemaaltijd. Al vroeg begon de organisatie met het dekken van de lange tafels en om 13.00 uur is het zo ver. Tijdens het Hanzemaaltijd eet je op een manier die in de Middeleeuwen gebruikelijk was. “Zo eet je varken van het spit en krijg je dit geserveerd op een houten plank, in plaats van op borden. Zelfs de bediening is in middeleeuwse stijl en kledij”, vertelt Berjan ten Brinke.

Je kunt nog de hele woensdag een kijkje nemen op de Hanzedag. De leden van de HVO staan met een middeleeuwse kraam met eigen producten op de braderie. Ook is er een kinderboerderij die is aangepast aan de tijd, de Middeleeuwen. Er zijn allemaal verschillende dieren te zien, en natuurlijk mogen kinderen ze aaien. Daarnaast dwaalt de ganzenhoedster met haar ganzen door het centrum en ook de varkenshoeder laat zijn varkens door het centrum snuffelen.

En er is meer te doen voor kinderen. Er komt een middeleeuwse schilder, Azat Malikov, die samen met de kinderen gaat schilderen. Ook wordt er een rechtspraak uit de middeleeuwen nagedaan.

Daarnaast zijn er oude ambachten te zien, zoals touwslagers en mandenvlechters, en er komt een hoefsmid om paarden te beslaan. Hij neemt zelf Friese paarden mee en laat aan het publiek zien hoe hij te werk gaat. Volgens de organisatie is dit vooral voor toeristen uit grote steden bijzonder. “Dit is een leuke activiteit omdat veel toeristen uit de stad komen en nog nooit zoiets gezien hebben. Die verbazen zich hierover. De dag is zo bijzonder, omdat iedereen zoveel mogelijk in Middeleeuwse kledij rondloopt in historisch Ommen. Dat is mooi om te zien.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.