Home / archiefcentraal / niets zo lekker als de geur van gerookte paling

niets zo lekker als de geur van gerookte paling

Daarom is het samen met de Boerendag een echte toeristische trekpleister. En verder is het bijna nergens hier in de regio.”

Woensdag 13 augustus is het zo ver. Vanaf 8.00 uur bouwen maar liefst zestien palingrokers hun rookton op voor alweer de 22e editie. Het grootste aantal deelnemers sinds jaren. Elke deelnemer heeft zijn eigen rookton en standplaats die door de organisatie wordt toegewezen.

“En precies om 9.00 uur leggen we de boel stil. Dan gaan wij met z’n allen een kop koffie drinken. De Flater zorgt daar altijd voor. Dat is al jaren ons facilitair bedrijf. Henk Smit zit dan ook bij ons in de commissie. De gezelligheid en gemoedelijkheid, dat waarderen de deelnemers heel erg. Ze staan dan ook elk jaar in de rij om mee te mogen doen. Ik krijg soms in januari al een telefoontje wanneer het palingroken weer is. De deelnemers vinden het altijd een eer om hier in Ommen op de Markt te staan. Samen met Vechtdalkok en Mosselchef Johan Drenth hebben we een beetje een vast clubje gemaakt. Veel van de deelnemers doen ook mee aan het NK en meestal staat de Nederlands Kampioen ook bij ons. Sterker nog: Meer dan de helft van de deelnemers kent het NK-podium van heel dichtbij

Volgens Ronald is er maar één ding belangrijk tijdens de palingrookdag. “Drie keer lachen!”, vertelt Ronald stelling. “Je moet lachen bij aankomst, lachen gedurende dag en ook weer lachend weg gaan. Dat geldt voor de bezoekers, maar ook voor de deelnemers. En dat lukt elk jaar.”

Jury

De deelnemer aan de palingrookwedstrijd rookt niet alleen paling voor eigen verkoop, maar levert op een vastgestelde tijd ook vier palingen in voor de jury. Deze jury, onder voorzitterschap van Vechtdalkok/Palingroker/Mosselchef Johan Drenth beoordeelt op acht onderdelen. De paling wordt gecodeerd zodat de jury niet weet van wie de paling is die zij keuren. De jury van 8 personen is samengesteld uit mensen uit Ommen en of mensen met een binding met Ommen. Twee juryleden komen uit het publiek. “Dit jaar zijn we nog op zoek naar een vrouw die in de jury wil zitten”, vertelt Henk Smit. “De enige criteria zijn dat je de hele middag beschikbaar moet zijn en dat je paling moet lusten.” Zie jij dit wel zitten? Aanmelden kan nog tot 1 juli via www.ommerbissingh.nl.

De organisatie van de palingrookdag willen nog één belangrijke tip meegeven voor de bezoekers. “Wil je paling, zorg dan dat je er vroeg bij bent. De paling vliegt er namelijk altijd doorheen”, zegt René Kuipers.

Amazing stroomwafels

Natuurlijk gaat het niet de hele dag alleen maar om vis. Om 12.30 uur is er namelijk op veler verzoek weer een optreden van de Amazing Stroopwafels op het podium tussen tante Pos en Flater. “Dat was vorig jaar zo’n succes. Het zijn artiesten pur sang. Zij hebben dezelfde passie de palingrokers. Ze willen plezier maken en er een mooie dag van maken. Normaal gesproken vragen we nooit twee keer achter elkaar dezelfde artiesten, maar de reacties waren zo positief. Daarom hebben we een keer een uitzondering gemaakt.

Aan het eind van de dag worden de prijzen uitgereikt van het palingroken. Daarna wordt de Ommer Bissingh afgesloten met het luiden van de bel en een optreden van Ancora. Ierse shanty’s in een modern popjasje.

Mosseltruck

Dit jaar is de Mosseltruck uit Yerseke de hele dag present. Dat mag als uniek worden beschouwd. Woensdag 13 augustus valt namelijk precies in de Zeeuwse mosselweek. Dit seizoen staat dus voor het eerst de truck dus niet in Zeeland, maar in het Vechtdal. “Daar zijn wij natuurlijk heel trots op. En het past natuurlijk perfect in het plaatje van een mooie Ommen Bissinghdag.”

Lees ook

Vechttoneel komt met plattelandsstuk

OMMEN – De leden van het Vechttoneel zijn al weer druk aan het oefenen voor …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.