lto vreest grote gevolgen boycot rusland

Volgens LTO zijn de gevolgen van de boycot groot. “Nederland is de op één na grootste exporteur van land- en tuinbouwproducten ter wereld. Rusland is een belangrijke afnemer,” stelt LTO tegenover RTV Oost. De ondernemersorganisatie vindt daarom dat de overheid boeren en tuinders tegemoet moet komen om de gevolgen van het beleid op te vangen.

Welke sectoren precies getroffen worden, is nog niet duidelijk. Dat komt doordat de definitieve lijst van importverboden- en beperkingen nog niet is bekendgemaakt. Volgens het Russische persbureau RIA Novosti gaat het om de import van alle fruit en groente uit de Europese Unie.

LTO waarschuwt dat niet alleen de ondernemers getroffen worden die direct naar Rusland exporteren. Op het moment dat een groot land als Rusland geen afnemer meer is, komt er meer aanbod op de markt in de Europese Unie. De verwachting is dat in het algemeen de prijzen dan gaan dalen.

De totale export van de land- en tuinbouwsector in Nederland bedroeg vorig jaar volgens het CBS 78 miljard euro. Het grootste deel hiervan is de export van groenten en fruit, gevolgd door bloemen en planten. Daarna volgen vlees en zuivel. In totaal gaat er jaarlijks 1,5 miljard euro aan export naar Rusland.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.