Home / archiefcentraal / kinderen meten snelheid met lasergun

kinderen meten snelheid met lasergun

Kinderen van BS Johan Seckel voor speciaal basisonderwijs gaven donderdagochtend samen met verkeerswethouder Klaas Smid van de gemeente Ommen het regionale startsein voor de verkeersveiligheidscampagne ‘De scholen zijn weer begonnen’.

Met behulp van de politie, de lokale afdeling van Veilig Verkeer Nederland en leerkrachten voerden zij een snelheidsmeting uit op de straat voor hun school. Hierbij werden verschillende automobilisten aangehouden. Automobilisten die zich aan de snelheid hielden, werden hiervoor beloond met een groene kaart en een bedankje. Automobilisten die te hard reden, werden hier door de kinderen op gewezen met een rode kaart en vriendelijk gevraagd hun snelheid aan te passen.

Aanleiding Scholen-campagne

In de periode na de zomervakantie is de kans op ongevallen tussen kinderen en bestuurders hoger dan in de rest van het jaar. Weggebruikers hebben een hele tijd geen naar school fietsende kinderen op hun pad gezien en moeten zich hier weer op instellen. Dat geldt ook voor de kinderen; sommige kinderen fietsen voor het eerst naar school, anderen hebben deze route een hele tijd niet gefietst. Brugklassers fietsen vaak een nieuwe, maar ook langere en gevaarlijker route. Dat is voor hen natuurlijk helemaal wennen. Lopende of fietsende kinderen zijn extra kwetsbaar in het verkeer. Op basis van berekeningen van de SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) blijkt dat er jaarlijks in Overijssel en Gelderland in de leeftijdscategorie van 0 tot 14 jaar gemiddeld 4 doden en ruim 300 ernstig gewonden vallen. Van het aantal ernstig gewonden is bijna 80% fietser.

Aandacht voor snelheid

Tijdens de actie werd er door automobilisten keurig gereden. Nog geen 5% reed iets harder dan de toegestane snelheid van 50 km/u. Automobilisten die aangehouden werden en met een groene duimpen werden beloond voor goed gedrag konden de actie wel waarderen. Het merendeel gaf aan dat ze goed rekening houden met kinderen in het verkeer en hierop hun snelheid aanpassen. “Ik heb zelf ook kinderen en wil graag dat zij veilig naar school kunnen”, aldus een van de automobilisten. De kinderen vonden het maar wat spannend en leuk om te zien hoe een snelheidsmeting gaat. Tijdens de actie was er ook aandacht voor het inzicht van de kinderen; hoe hard rijdt een auto nu echt, en hoe lang duurt het dan voordat deze stil staat. Ook werd het oversteken bij de oversteekplaats geoefend en fietsten enkele kinderen na afloop van de actie met verkeerswethouder Smid naar de oversteekplaatsen nabij de brug over de Vecht. “Deze oversteekplaats is moeilijk te overzien doordat het verkeer van meerdere kanten komt en fietsers op verschillende plaatsen oversteken. Voor onze kinderen is dit extra lastig omdat ze veel prikkels tegelijk moeten verwerken”, aldus leerkracht Nico Bennemeer die tijdens de actie niet alleen de kinderen wil leren waar ze het beste over kunnen steken, maar tegelijkertijd ook de aandacht van de wethouder vraagt voor deze lastige verkeerssituatie.

ROV Oost-Nederland

De actie is een initiatief van ROV Oost-Nederland en Veilig Verkeer Nederland. Sinds 1 januari 2014 werken de provincies Gelderland en Overijssel nauw samen op het gebied van verkeersveiligheid. Dit gebeurt onder de naam Regionaal Orgaan voor de Verkeersveiligheid in Oost Nederland, oftewel: ROV Oost-Nederland. ROV Oost- Nederland werkt samen met diverse overheden en organisaties actief aan het optimaliseren van de verkeersveiligheid in Gelderland en Overijssel.

Bernard Jans maakte foto’s onder deze leuke ‘les’.

Lees ook

Lifeline van Serious Request onthaald in Ommen

OMMEN – De dj’s van 3FM zijn maandag onthaald in Ommen. Ze trekken met hun …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.